040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

WordPress handleiding hoofdstuk 5 : Foto’s en video’s in WordPress plaatsen en bewerken

Zoals je in hoofdstuk 3 hebt kunnen lezen kun je foto’s en videos toevoegen aan je pagina of bericht door op de button “media toevoegen” te drukken. Doe dit wel als de cursor op de plek staat waar je het bestand wilt invoegen. Het volgende venster opent zich dan:

foto invoegen wordpress

Zoals je ziet spreekt dit eigenlijk voor zich. Je kunt simpelweg de bestanden die je wilt uploaden in het venster slepen of op de knop “bestanden selecteren” drukken om op je eigen computer te zoeken naar de juiste foto of video. Vervolgens druk je op de knop “invoegen in bericht” of “in pagina invoegen” bij pagina’s om de foto of video in te voegen.

Naast het tabblad “bestanden uploaden” zie je ook “mediabibliotheek” staan. Hier vind je de bestanden die je eerder al geüpload hebt. Deze kun je vanuit hier direct invoegen in je berichten en pagina’s.

Aan de linkerzijde zie je ook nog “galerij aanmaken” staan. Door dit aan te klikken kun je gebruik maken van de ingebouwde foto album functie van WordPress. Alle foto’s die je tegelijkertijd invoegt worden dan in een album geplaatst en daarvoor worden automatisch thumbnails aangemaakt (thumbnails zijn kleine versies van een foto waarop je kunt klikken om deze te vergroten).

Verder zie je ook nog “uitgelichte afbeelding instellen” staan. Daar kom ik zometeen op terug.

Tenslotte zie je nog “invoegen via URL”. Als je daarop klikt kun je gewoon een internetadres ingeven, bijvoorbeeld een link van YouTube (dat noemen we embedden). Pas daar echter wel mee op, je mag niet zomaar iedere afbeelding of video op je website gebruiken in verband met auteursrechten.

UPDATE: Recentelijk heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak gedaan waardoor je wel iedere afbeelding of video mag embedden, mits de website een Europese extensie heeft en/of in een Europese taal geschreven is. Zie dit artikel op Frankwatching voor meer informatie.

De details van een afbeelding of video invullen

Wanneer je een foto of video gekozen hebt verschijnt het onderstaande venster aan de rechterzijde van de pagina.

Wordpress venster voor de details van een afbeeldingDe tekst die je bij “titel” invult krijgen mensen te zien als ze met de muis over de foto gaan. In sommige thema’s wordt de titel ook bij de foto getoond, evenals het onderschrift wat je daaronder kunt invullen. Bij veel thema’s wordt het onderschrift echter niet getoond, in dat geval kun je dat veld dus gewoon leeg laten.

Het alt-tekst veld mag niet leeggelaten worden, althans niet volgens de HTML specificaties. Dit veld wordt namelijk gebruikt door screenreaders voor blinden en slechtzienden, en aangezien Google ook blind is gebruiken ook zoekmachines de alt tekst om te bepalen wat er op de afbeelding te zien is. Het alt-tekst veld dient dus een korte omschrijving van de afbeelding te bevatten.

Vervolgens zie je onder het kopje “weergaveinstellingen bijlagen” nog enkele opties, om te beginnen “uitlijning“. Je kunt hier kiezen uit “links”, “gecentreerd” of “rechts”. Dit is de plek waar de afbeelding komt te staan op de pagina. Bij de afbeelding hiernaast heb ik dus voor links gekozen.

Het volgende wat je ziet is “link naar“. Hiermee bepaal je wat er gebeurt als er op de afbeelding geklikt wordt. De eerste optie is “mediabestand”. Als je deze optie kiest wordt er een groter exemplaar van de afbeelding weergegeven. Als je een plugin als “fancybox for wordpress” hebt geïnstalleerd krijgt je een mooi plaatje over de huidige pagina, probeer het maar eens door op de afbeelding hiernaast te klikken.

De volgende optie is “bijlagepagina”. WordPress maakt voor iedere afbeelding of ander mediabestand een eigen pagina aan, en als je deze optie selecteert opent de eigen pagina van de betreffende afbeelding.

De derde optie is “aangepaste URL”. Dit spreekt voor zich, als je deze optie selecteert kun je de afbeelding linken aan een willekeurig internetadres.

De laatste optie is “geen” , voor als je de afbeelding nergens naartoe wilt linken. Als je er dan op klikt gebeurt er niets.

Ten slotte zie je de optie “afmeting“. Je kunt hier uit verschillende vooraf ingestelde afmetingen voor je afbeelding kiezen, of gewoon de originele grootte gebruiken.

Je kunt de afmeting van een afbeelding overigens ook heel gemakkelijk op een andere manier aanpassen: als je in de WordPress editor op de afbeelding klikt verschijnen er 4 vierkantjes rondom de afbeelding. Als je vervolgens met je muis op 1 van de vierkantjes gaat staan verandert dit vierkantje in een pijltje met 2 punten. Je kunt dit punt nu verslepen en zo de afmetingen van de afbeelding aanpassen.

Daarnaast verschijnt er een werkbalkje boven de afbeelding waarmee je de uitlijning kunt aanpassen, de details kunt bewerken door op het potloodje te klikken of de afbeelding kunt verwijderen door op het kruisje te klikken.

Uitgelichte afbeelding

De uitgelichte afbeelding wordt op diverse plaatsen en in diverse plugins van WordPress gebruikt. Waar precies is afhankelijk van het thema, maar bij veel thema’s wordt de uitgelichte afbeelding bijvoorbeeld gebruikt als thumbnail (een kleine afbeelding) bij ieder bericht op de overzichtspagina’s met alle berichten (zie hoofdstuk 4). Welke afbeelding hiervoor gebruikt wordt kun je per bericht of pagina instellen met de “uitgelichte afbeelding”.

– Klik onder het kopje “uitgelichte afbeelding” aan de rechterzijde op “uitgelichte afbeelding instellen”.
– Kies vervolgens de afbeelding die je wilt gebruiken
– Klik op de button “uitgelichte afbeelding instellen”.

Als er al een uitgelichte afbeelding is ingesteld en je wilt deze wijzigen druk je op “uitgelichte afbeelding verwijderen”. Vervolgens kun je een nieuwe uitgelichte afbeelding instellen.

Ga door naar hoofdstuk 6 : reacties

Hulp nodig met je WordPress website?

Deze Wordpress handleiding is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een WordPress website voor je te bouwen, jouw WordPress website te verbeteren of een workshop over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag €*4 Reacties

 1. Babs

  Hi, ik heb een vraagje. Als ik nu een afbeelding upload via mijn computer staat er als titel “bty” of “ADV” terwijl ik de foto’s op mijn laptop wel hernoemd heb.
  Op de een of andere manier pakst hij de teskt niet.
  Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

  Antwoord
 2. Bob de webbouwer

  Hoi Babs,

  Standaard gebruikt WordPress de bestandsnaam als titel, maar de titel wordt meestal niet weergegeven. Vaak wordt de alt tekst als omschrijving gebruikt, maar er zijn ook thema’s of plugins die het onderschrift weergeven. Die moet je dus ook aanpassen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 3. Esther

  Hoe kan ik de afbeelding van mijn logo in de linkerbovenhoek van mijn website aanpassen?
  Bij jullie staan daar ook jullie logo.

  Antwoord
 4. Bob de webbouwer

  Hoi Esther,

  Normaal kun je dat instellen via weergave –> customizer –> kopafbeelding, maar in sommige thema’s (zoals het thema waar ik mee werk) kun je het logo in de thema instellingen wijzigen.

  Groeten van Bob

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *