Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

De afgelopen tijd heb ik reviews gepubliceerd over Elementor, Divi, Thrive Architect en Oxygen, allemaal zeer uitgebreide page builders voor WordPress. En zij zijn bij lange na niet de enige; ook Beaver Builder, SiteOrigin en WP Bakery (voorheen Visual Composer) zijn veel gebruikte page builders.

Je zou dan ook denken dat die markt inmiddels behoorlijk verzadigd is, maar toch denken de makers van Brizy dat er ook nog wel een plekje voor hen te veroveren is… en gezien het feit dat Brizy binnen een jaar na de lancering al meer dan 40.000 actieve installaties heeft zouden ze daar zomaar eens gelijk in kunnen hebben!

Zeer uitgebreide gratis versie

Brizy interface

Dat zijn indrukwekkende cijfers, die zeker niet in de laatste plaats te danken zijn aan de zeer uitgebreide gratis versie van Brizy. En als ik zeer uitgebreid zeg bedoel ik ook zeer uitgebreid…

Denk aan Elementor, maar dan inclusief een aantal features die bij Elementor alleen in Pro versie beschikbaar zijn. Zo heb je ook in de gratis versie van Brizy een eenvoudig contactformulier, een countdown module, diverse WooCommerce widgets en je kunt ieder “blok” opslaan als globale module, of er een slider van maken.

Dat laatste vraagt om wat meer uitleg. De structuur van een Brizy pagina bestaat uit blokken, wat vergelijkbaar is met een sectie in Divi en Elementor. In zo’n blok sleep je één of meerdere “design elementen” (andere page builders noemen dit modules of widgets).

Een design element is bijvoorbeeld een tekstblok, icoon, afbeelding, video, knop, Google Maps kaart, teller, tabbladen, accordeon of formulier. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 20 van deze design elementen; dat is wat mager maar Brizy is natuurlijk pas net gelanceerd dus daar komen er ongetwijfeld nog wel een aantal bij. 

Pre-made blocks

Om die reden ontbreken er nu ook nog wel wat modules die je misschien wel zou verwachten uit andere page builders, zoals testimonials, prijstabellen en social media buttons.
Er zijn echter wel een flink aantal pre-made blokken beschikbaar – professioneel ontworpen blokken waarin al een aantal design elementen verwerkt zijn die je zo in je pagina kunt toevoegen. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 90 van die blokken, waarbij je o.a. de keuze hebt uit 7 verschillende prijstabel templates, 10 testimonial templates enzovoorts.
Die templates kun je uiteraard eenvoudig aanpassen op je eigen situatie. 

Uiteraard kun je ook je eigen blokken opslaan in een bibliotheek zodat je ze eenvoudig weer kunt hergebruiken op andere pagina’s. Op dit moment kun je overigens wel alleen complete blokken opslaan, dus geen individuele design elementen zoals een button of contactformulier. 

Templates

Naast blokken kun je ook een eigen template (complete pagina) maken en opslaan in de bibliotheek. Je kunt zelfs instellen waar je een template wilt weergeven, bijvoorbeeld op alle pagina’s en/of berichten, of alleen op de homepage of 404 pagina.

Op dit moment wordt de inhoud van de pagina (of het bericht) zelf echter niet weergegeven als je een template gebruikt, dus buiten de homepage en de 404 pagina zie ik het nut er niet zo van in. In de pro versie van Brizy kun je ook headers en footers toevoegen waartussen inhoud van de pagina of het bericht wel wordt weergegeven, maar in de gratis versie dus niet.

Styling en andere opties

Eén van de dingen die Brizy anders doet dan andere page builders is de manier waarop je de styling en andere opties instelt. Bij de meeste andere page builders verschijnen die opties in de sidebar als je op een module klikt, maar Brizy heeft voor een subtiele toolbar gekozen die alleen de elementen weergeeft die je op dat moment nodig hebt, bij de module die je op dat moment wilt bewerken. “Smart & clutter free” noemen ze dat, en daar valt wel wat voor te zeggen natuurlijk.

Aan de andere kant is het wel even wennen omdat de aanpassingen in vrij kleine vensters gedaan worden en je moet even weten wat je met de verschillende icoontjes kunt, maar aangezien die vrij duidelijk zijn went dat behoorlijk snel. Je kunt o.a. de kleuren, lettertypes, randen (met border radius), schaduw en animaties aanpassen. 

Brizy beschikt daarnaast ook over een geavanceerde global styling feature. Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien heb je onder de kleurenkiezer een kleurenpalet met 8 standaard kleuren. Dat hebben andere page builders ook, maar bij Brizy zijn deze kleuren opgeslagen als “gelinkte kleur”. Als je 1 van de “gelinkte kleuren” aanpast in de instellingen zal die overal waar deze gebruikt wordt ook aangepast worden: in een header, gewone tekst, op een button, in een achtergrond of overlay… en niet alleen op de huidige pagina, maar op de gehele website! Erg handig. Datzelfde geldt voor de lettertypes (Google Fonts) en grootte van h1 t/m h5 tags en paragrafen, en je kunt ook zelf profielen aanmaken.

Zeer gebruiksvriendelijk en flexibel

Dat zijn van die dingen die van Brizy zeer gebruiksvriendelijke en flexibel maken. Teksten aanpassen doe je gewoon inline – klik en typ – en het formaat van een afbeelding pas je aan door er gewoon op te klikken en hem naar het gewenste formaat te slepen met je muis. Datzelfde geldt ook voor andere design elementen zoals scheidingslijnen, spacers en tellers, 
en ook dingen als de breedte van een kolom of de padding van een blok wijzig je gewoon door deze naar de gewenste waarde te slepen

Natuurlijk kun je ook alle design elementen gewoon naar de plek slepen waar je ze wilt hebben, en ook het ordenen van kolommen en blokken is een kwestie van drag & drop. 
Daarnaast kun je vrijwel alles toevoegen aan bijvoorbeeld sliders, tabbladen en accordeons; niet alleen tekst en/of afbeeldingen, maar ook video, iconen, knoppen, contactformulieren, Google Maps kaarten en ieder andere module die je maar wilt.

Ten slotte worden al je wijzigingen automatisch opgeslagen, dus als er per ongeluk iets mis gaat heb je altijd een recente backup. 

Brizy Pro

De gratis versie van Brizy bevat enkele interessante modules die bij andere page builders zoals Elementor alleen in de premium versie beschikbaar zijn, zoals contactformulieren en global blocks. Maar natuurlijk moet er ook bij Brizy geld binnenkomen, dus er is ook een Pro versie beschikbaar. 

Hoewel er dus al een aantal mooie modules in de gratis versie zitten heeft het Brizy team er ook nog een paar bewaard voor Brizy Pro.  Zo zijn er een fotogalerij module, een carousel module en een post module in de Pro versie beschikbaar. Deze modules zijn redelijk standaard, maar hebben toch wel enkele gave opties; zo kun je in de fotogalerij module de hoogte van een foto verslepen zodat je je eigen masonry layout kunt creëren, en in de carousel module kun je – net als bij tabbladen, sliders en accordeons – elke gewenste module toevoegen.
Met de post module kun je je eigen blog layout maken, waarbij je volledig kunt bepalen wat daarin getoond wordt en hoe dat eruit ziet.

Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van Dynamic Content, een andere belangrijke feature die alleen in de pro versie beschikbaar is. Hiermee kun je bijvoorbeeld de uitgelichte afbeelding, berichttitel, bericht inhoud, auteur en publicatiedatum automatisch invoegen op de door jou gewenste plek. Een must voor een custom blog overzicht,
maar hiermee kun je bijvoorbeeld ook de uitgelichte afbeelding toevoegen als header afbeelding of de titel in een pagina template.  
Naast de standaard velden van WordPress is het ook mogelijk om velden van custom post type zoals Toolset, ACF en Pods automatisch toe te voegen.

Daarnaast zijn er enkele uitgebreide opties beschikbaar in Brizy Pro, zoals shape dividers, foto en video filters en integratie van Mailchimp en andere providers in het contactformulier.

De laatste hele gave feature van Brizy Pro die ik nog even wil uitlichten is de popup builder. Hiermee kun je naast een standaard URL ook een popup venster toevoegen aan een link of knop. In dat popup venster kun je ook weer elke willekeurige module toevoegen. Op dit moment kan de popup alleen nog geactiveerd worden door op een link of knop te klikken, maar binnenkort zal het ook mogelijk zijn om de popup automatisch te tonen als de bezoeker bijvoorbeeld 10 seconden op de pagina is of juist als hij de pagina weg wil klikken.

Coming soon…

Die automatische popup triggers is zeker niet het enige wat binnenkort toegevoegd gaat worden. Op de planning staan o.a. een portfolio module, mega menu module, conditionele weergave van blokken, een A/B test feature en integratie van Unsplash, waarmee je direct van Brizy toegang hebt tot honderdduizenden gratis afbeeldingen. Verder zullen er ook een aantal premium designs beschikbaar komen, en gezien het feit dat het team achter Brizy al jaren succesvolle thema’s verkoopt op ThemeForest mogen we daar best wel wat van verwachten.

Brizy Pro prijs

Brizy Pro kost $ 49,00 voor 1 website inclusief 1 jaar updates en support, net als Elementor dus. Voor webbouwers en andere mensen die meerdere websites bouwen is Brizy echter wat aantrekkelijker geprijsd dan Elementor: voor $ 99,00 mag je Brizy Pro gebruiken op een onbeperkt aantal websites.

Bovendien kun je nu nog kiezen voor een lifetime licentie; voor $ 299,00 mag je Brizy Pro op een onbeperkt aantal website installeren, mét levenslange updates en support. 
Die lifetime licentie is slechts tijdelijk verkrijgbaar; na de officiële lancering van Brizy Pro (deze zit nu nog in beta fase) zal deze niet meer beschikbaar zijn. 

Brizy Cloud

In april 2019 kondigde het Brizy team opeens een nieuw project aan: Brizy Cloud. Dat is vergelijkbaar met Wix, Weebly en Jimbo; een online tool waarmee je zelf eenvoudig een website kunt bouwen. In tegenstelling tot de WordPress plugin is Brizy Cloud niet gebaseerd op WordPress, maar een stand alone applicatie (Sofware As A Service, SAAS dus).

Het grote voordeel daarvan is dat je niets hoeft te installeren en je jezelf niet druk hoeft te maken over dingen als beveiliging of updates. Het nadeel is dat je alleen statische pagina’s kunt bouwen, dus geen webshops, blogs met reactiemogelijkheid of websites die gebruik maken van dynamic content. Voor landingspagina’s en zogenaamde brochure websites is dat echter ook niet noodzakelijk.

Brizy Cloud biedt verschillende mogelijkheden om je projecten te publiceren. De eerste optie is een subdomein op Brizy.site, bijvoorbeeld jouwwebsite.brizy.site. Het grote voordeel daarvan is dat je geen hostingskosten hebt, deze optie is namelijk helemaal gratis. Maar zo’n subdomein staat natuurlijk niet erg professioneel, dus Brizy biedt ook de mogelijkheid een eigen domeinnaam aan je project te koppelen. Daarvoor heb je wel een Brizy Pro account nodig, maar vervolgens kun je wel een onbeperkt aantal pagina’s en projecten aanmaken op Brizy’s servers (die domeinnaam dien je dan wel zelf ergens te registeren). 

Een andere zeer interessante mogelijkheid om je Brizy Cloud project online te zetten is de Server Sync optie. Met deze optie heb je zelf wel een hosting account nodig. Vervolgens kun je je Brizy Cloud project downloaden en gedownloade bestanden op je server zetten. Een automatisch script installeert vervolgens de hele handel en daarna staat de site online op je eigen server. Het bewerken van je website doe je echter nog steeds in de Brizy Cloud omgeving, en alle wijzigingen die je daar aanbrengt zijn direct zichtbaar op de live website – die dus op jouw server staat. Cool!

Als je website helemaal af is (al is een website eigenlijk nooit helemaal af) kun je er ook voor kiezen om deze te exporteren als statisch HTML / CSS bestand. Old school dus! 😎 

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goede page builder zou ik Brizy zeker overwegen. Het team heeft goed gekeken naar andere page builders zoals Elementor, Divi en Thrive en heeft de beste elementen uit deze builders geïntegreerd in haar eigen plugin. Zelfs de gratis versie kan zich – net als Elementor – meten met betaalde page builders.

Ik adviseerde mensen die op zoek waren naar een goede, uitgebreide gratis page builder voorheen altijd Elementor, maar nu zou ik je adviseren Brizy toch ook eens uitgebreid te testen voordat je een keuze maakt… persoonlijk vind ik Brizy namelijk prettiger werken dan Elementor.

De pro versie voor 1 website zit op hetzelfde prijsniveau als Elementor, en dat is prima. De jaarlijkse licentie voor een onbeperkt aantal websites is ook zeer scherp geprijsd, wat Brizy een aantrekkelijke keuze maakt voor webbouwers. Bij beide pro abonnementen is de eigen domeinnaam optie van Brizy Cloud voorlopig gratis inbegrepen, dus dat maakt het een nog interessantere keuze. Slim van het Brizy marketingteam 🙂

De lifetime licentie vind ik wel wat prijzig, zeker als je weet dat een lifetime licentie voor Divi “maar” $ 249,00 kost. Maar ja, voor webbouwers zoals ik is een lifetime licentie voor een ongelimiteerd aantal websites altijd heel erg interessant, en ik heb vertrouwen in de toekomst van Brizy dus ik heb toch maar zo’n licentie gekocht 😉

Als je echter alleen een website voor je eigen bedrijf wilt bouwen zou ik niet voor de lifetime licentie kiezen, maar gewoon de jaarlijkse licentie nemen.

Zelf je website bouwen, maar dan wel met wat hulp van een expert?

Kies dan voor Bobs Doe Het Zelf website! Dan regelt Bob alle technische zaken zoals het instellen van WordPress en het installeren van Brizy (inclusief lifetime licentie t.w.v. $299!) of een andere page builder, zodat jij je alleen nog maar bezig hoeft te houden met het leukste gedeelte; Bob bouwt het huis, en jij doet de inrichting!

Bovendien krijg je een 2 uur durende “Werken met WordPress” training, gegeven door Bob de webbouwer zelf (de auteur van dit artikel). Dat kan op Bobs kantoor in Waalre, maar ook op afstand waarbij Bob live meekijkt op jouw scherm. Na deze training weet je precies hoe WordPress werkt en hoe je alles kunt aanpassen. En kom je er toch even niet uit? Dan mag je Bob altijd even mailen, want er is 3 maanden support bij dit pakket inbegrepen!

Bekijk alle details van Bobs Doe Het Zelf website pakket

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je Brizy Pro koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen. Dus als je Brizy Pro wilt aanschaffen stel ik het zeer op prijs als je dat via deze link doet 😉

Ga je voor de gratis versie van Brizy? Dan kun je eventueel ook een kleine eenmalige donatie doen via de button hiernaast 🙂

 

Bedrag €*