040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

De afgelopen tijd heb ik reviews gepubliceerd over Elementor, Divi, Thrive Architect en Oxygen, allemaal zeer uitgebreide page builders voor WordPress. En zij zijn bij lange na niet de enige; ook Beaver Builder, SiteOrigin en WP Bakery (voorheen Visual Composer) zijn veel gebruikte page builders.

Je zou dan ook denken dat die markt inmiddels behoorlijk verzadigd is, maar toch denken de makers van Brizy dat er ook nog wel een plekje voor hen te veroveren is… en gezien het feit dat Brizy binnen een jaar na de lancering al meer dan 40.000 actieve installaties heeft zouden ze daar zomaar eens gelijk in kunnen hebben!

Zeer uitgebreide gratis versie

Brizy interface

Dat zijn indrukwekkende cijfers, die zeker niet in de laatste plaats te danken zijn aan de zeer uitgebreide gratis versie van Brizy. En als ik zeer uitgebreid zeg bedoel ik ook zeer uitgebreid…

Denk aan Elementor, maar dan inclusief een aantal features die bij Elementor alleen in Pro versie beschikbaar zijn. Zo heb je ook in de gratis versie van Brizy een eenvoudig contactformulier, een countdown module, diverse WooCommerce widgets en je kunt ieder “blok” opslaan als globale module, of er een slider van maken.

Dat laatste vraagt om wat meer uitleg. De structuur van een Brizy pagina bestaat uit blokken, wat vergelijkbaar is met een sectie in Divi en Elementor. In zo’n blok sleep je één of meerdere “design elementen” (andere page builders noemen dit modules of widgets).

Een design element is bijvoorbeeld een tekstblok, icoon, afbeelding, video, knop, Google Maps kaart, teller, tabbladen, accordeon of formulier. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 20 van deze design elementen; dat is wat mager maar Brizy is natuurlijk pas net gelanceerd dus daar komen er ongetwijfeld nog wel een aantal bij. 

Pre-made blocks

Om die reden ontbreken er nu ook nog wel wat modules die je misschien wel zou verwachten uit andere page builders, zoals testimonials, prijstabellen en social media buttons.
Er zijn echter wel een flink aantal pre-made blokken beschikbaar – professioneel ontworpen blokken waarin al een aantal design elementen verwerkt zijn die je zo in je pagina kunt toevoegen. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 150 van die blokken, waarbij je o.a. de keuze hebt uit 7 verschillende prijstabel templates, 9 testimonial templates enzovoorts.
Die templates kun je uiteraard eenvoudig aanpassen op je eigen situatie. 

Uiteraard kun je ook je eigen blokken opslaan in een bibliotheek zodat je ze eenvoudig weer kunt hergebruiken op andere pagina’s. Op dit moment kun je overigens wel alleen complete blokken opslaan, dus geen individuele design elementen zoals een button of contactformulier. 

Styling en andere opties

Eén van de dingen die Brizy anders doet dan andere page builders is de manier waarop je de styling en andere opties instelt. Bij de meeste andere page builders verschijnen die opties in de sidebar als je op een module klikt, maar Brizy heeft voor een subtiele toolbar gekozen die alleen de elementen weergeeft die je op dat moment nodig hebt, bij de module die je op dat moment wilt bewerken. “Smart & clutter free” noemen ze dat, en daar valt wel wat voor te zeggen natuurlijk.

Aan de andere kant is het wel even wennen omdat de aanpassingen in vrij kleine vensters gedaan worden en je moet even weten wat je met de verschillende icoontjes kunt, maar aangezien die vrij duidelijk zijn went dat behoorlijk snel. Je kunt o.a. de kleuren, lettertypes, randen (met border radius), schaduw en animaties aanpassen. 

Brizy beschikt daarnaast ook over een geavanceerde global styling feature. Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien heb je onder de kleurenkiezer een kleurenpalet met 8 standaard kleuren. Dat hebben andere page builders ook, maar bij Brizy zijn deze kleuren opgeslagen als “gelinkte kleur”. Als je 1 van de “gelinkte kleuren” aanpast in de instellingen zal die overal waar deze gebruikt wordt ook aangepast worden: in een header, gewone tekst, op een button, in een achtergrond of overlay… en niet alleen op de huidige pagina, maar op de gehele website! Erg handig. Datzelfde geldt voor de lettertypes (Google Fonts) en grootte van h1 t/m h5 tags en paragrafen, en je kunt ook zelf profielen aanmaken.

Zeer gebruiksvriendelijk en flexibel

Dat zijn van die dingen die van Brizy zeer gebruiksvriendelijke en flexibel maken. Teksten aanpassen doe je gewoon inline – klik en typ – en het formaat van een afbeelding pas je aan door er gewoon op te klikken en hem naar het gewenste formaat te slepen met je muis. Datzelfde geldt ook voor andere design elementen zoals scheidingslijnen, spacers en tellers, 
en ook dingen als de breedte van een kolom of de padding van een blok wijzig je gewoon door deze naar de gewenste waarde te slepen

Natuurlijk kun je ook alle design elementen gewoon naar de plek slepen waar je ze wilt hebben, en ook het ordenen van kolommen en blokken is een kwestie van drag & drop. 
Daarnaast kun je vrijwel alles toevoegen aan bijvoorbeeld sliders, tabbladen en accordeons; niet alleen tekst en/of afbeeldingen, maar ook video, iconen, knoppen, contactformulieren, Google Maps kaarten en ieder andere module die je maar wilt.

Ten slotte worden al je wijzigingen automatisch opgeslagen, dus als er per ongeluk iets mis gaat heb je altijd een recente backup. 

Brizy Pro

De gratis versie van Brizy bevat enkele interessante modules die bij andere page builders zoals Elementor alleen in de premium versie beschikbaar zijn, zoals contactformulieren en zelfs een header en footer builder. Maar natuurlijk moet er ook bij Brizy geld binnenkomen, dus er is ook een Pro versie beschikbaar. 

Hoewel er dus al een aantal mooie modules in de gratis versie zitten heeft het Brizy team er ook nog een paar bewaard voor Brizy Pro.  Zo zijn er een fotogalerij module, een carousel module en een post module in de Pro versie beschikbaar. Deze modules zijn redelijk standaard, maar hebben toch wel enkele gave opties; zo kun je in de fotogalerij module de hoogte van een foto verslepen zodat je je eigen masonry layout kunt creëren, en in de carousel module kun je – net als bij tabbladen, sliders en accordeons – elke gewenste module toevoegen.
Met de post module kun je je eigen blog layout maken, waarbij je volledig kunt bepalen wat daarin getoond wordt en hoe dat eruit ziet.

Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van Dynamic Content, een andere belangrijke feature die alleen in de pro versie beschikbaar is. Hiermee kun je bijvoorbeeld de uitgelichte afbeelding, berichttitel, bericht inhoud, auteur en publicatiedatum automatisch invoegen op de door jou gewenste plek. Een must voor een custom blog overzicht,
maar hiermee kun je bijvoorbeeld ook de uitgelichte afbeelding toevoegen als header afbeelding of de titel in een pagina template.

Naast de standaard velden van WordPress is het (binnenkort) ook mogelijk om velden van custom post types automatisch toe te voegen. Daarmee kun je bijvoorbeeld een custom productpagina voor WooCommerce maken, waarbij je zelf kunt bepalen waar elementen als de prijs, productfoto, omschrijving, reviews enzovoorts komen te staan, en ook ACF,
Toolset en Pods zullen ondersteund worden.

Daarnaast zijn er enkele uitgebreide opties beschikbaar in Brizy Pro, zoals shape dividers, foto en video filters en integratie van Mailchimp en andere providers in het contactformulier.

De laatste hele gave feature van Brizy Pro die ik nog even wil uitlichten is de popup builder. Hiermee kun je naast een standaard URL ook een popup venster toevoegen aan een link of knop. In dat popup venster kun je ook weer elke willekeurige module toevoegen. Op dit moment kan de popup alleen nog geactiveerd worden door op een link of knop te klikken, maar binnenkort zal het ook mogelijk zijn om de popup automatisch te tonen als de bezoeker bijvoorbeeld 10 seconden op de pagina is of juist als hij de pagina weg wil klikken.

Coming soon…

Die automatische popup triggers is zeker niet het enige wat binnenkort toegevoegd gaat worden. Op de planning staan o.a. een portfolio module, mega menu module, conditionele weergave van blokken, een A/B test feature en integratie van Unsplash, waarmee je direct van Brizy toegang hebt tot honderdduizenden gratis afbeeldingen. Verder zullen er ook een aantal premium designs beschikbaar komen, en gezien het feit dat het team achter Brizy al jaren succesvolle thema’s verkoopt op ThemeForest mogen we daar best wel wat van verwachten.

Brizy Pro prijs

Brizy Pro kost $ 49,00 voor 1 website inclusief 1 jaar updates en support, net als Elementor dus. Voor webbouwers en andere mensen die meerdere websites bouwen is Brizy echter wat aantrekkelijker geprijsd dan Elementor: voor $ 99,00 mag je Brizy Pro gebruiken op een onbeperkt aantal websites.

Bovendien kun je nu nog kiezen voor een lifetime licentie; voor $ 299,00 mag je Brizy Pro op een onbeperkt aantal website installeren, mét levenslange updates en support. 
Die lifetime licentie is slechts tijdelijk verkrijgbaar; na de officiële lancering van Brizy Pro (deze zit nu nog in beta fase) zal deze niet meer beschikbaar zijn. 

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goede page builder zou ik Brizy zeker overwegen. Het team heeft goed gekeken naar andere page builders zoals Elementor, Divi en Thrive en heeft de beste elementen uit deze builders geïntegreerd in haar eigen plugin. Zelfs de gratis versie kan zich – net als Elementor – meten met betaalde page builders.

Ik adviseerde mensen die op zoek waren naar een goede, uitgebreide gratis page builder voorheen altijd Elementor, maar nu zou ik je adviseren Brizy toch ook eens uitgebreid te testen voordat je een keuze maakt… persoonlijk vind ik Brizy namelijk prettiger werken dan Elementor.

De pro versie voor 1 website zit op hetzelfde prijsniveau als Elementor, en dat is prima. De jaarlijkse licentie voor een onbeperkt aantal websites is ook zeer scherp geprijsd, wat Brizy een aantrekkelijke keuze maakt voor webbouwers. 

De lifetime licentie vind ik wel vrij prijzig, zeker als je weet dat een lifetime licentie voor Divi “maar” $ 249,00 kost. Maar ja, voor webbouwers zoals ik is een lifetime licentie voor een ongelimiteerd aantal websites altijd heel erg interessant, en ik heb vertrouwen in de toekomst van Brizy dus ik heb toch maar zo’n licentie gekocht 😉 

Als je echter alleen een website voor je eigen bedrijf wilt bouwen zou ik niet voor de lifetime licentie kiezen, maar gewoon de jaarlijkse licentie nemen.  

Hulp nodig met Brizy of een andere page builder?

Heb je hulp nodig met Brizy of een andere page builder zoals DiviElementor of Thrive Architect?
Of zoek je iemand die een website voor je kan maken hiermee?
Dan ben je bij Bob de webbouwer aan het juiste adres!

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je Brizy Pro koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen. Dus als je Brizy Pro wilt aanschaffen stel ik het zeer op prijs als je dat via deze link doet 😉

Ga je voor de gratis versie van Brizy? Dan kun je eventueel ook een kleine eenmalige donatie doen via de button hiernaast 🙂

 

Bedrag €*