040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com
Elementor is met meer dan 1 miljoen gebruikers één van de populairste WordPress page builders. Dat is niet zo gek, want zowel de gratis versie als de pro versie zijn erg uitgebreid en gebruiksvriendelijk. In deze uitgebreide Elementor review lees je wat je allemaal kunt met deze page builder en of de pro versie zijn geld waard is.

De gratis versie van Elementor

Elementor user interface
Ik ben altijd al erg onder de indruk geweest van Elementor, want het is de meest uitgebreide gratis page builder die ik ken. Elementor is een plugin die je kunt gebruiken met vrijwel ieder thema, en geavanceerde functies die je normaal alleen zou verwachten bij betaalde page builders zitten bij Elementor gewoon in de gratis versie. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
 • Animaties
 • Shape dividers
 • Filters, blend mode en overlay kleuren voor afbeeldingen
 • Tekst en box schaduw
 • Google Fonts en Font Awesome icons
 • Bibliotheek waarin je je pagina’s kunt opslaan voor hergebruik
 • Honderden professioneel ontworpen pagina- en sectie templates

Elementor widgets

In deze Elementor review mogen ook de basisfuncties van Elementor natuurlijk niet ontbreken. Zo is een pagina opgebouwd uit secties en kolommen waarin je widgets kunt slepen.
Widgets is de – ietwat verwarrende – naam die Elementor gebruikt voor de modules. Vanzelfsprekend zijn alle standaard elementen aanwezig, zoals:

 • Tekstblok
 • Afbeelding
 • Video
 • Heading
 • Knop
 • Icoon
 • Google Maps kaart
 • Fotogalerij
 • Teller
 • Voortgangsbalk
 • Testimonial
 • Tabbladen
 • Accordeons
 • Social media iconen

Je hebt de keuze uit zo’n 30 widgets van Elementor zelf… maar je kunt ook iedere widget van WordPress zelf of een widget die is aangemaakt door een plugin invoegen!

Dat is echt een unieke en zeer bruikbare feature, die ik toch nog even wil belichten in deze Elementor review. WordPress heeft standaard 17 widgets aan boord, waarmee je bijvoorbeeld tekst, een afbeelding, een audio- of videofragment, een lijst met je meest recente berichten, een navigatiemenu of een zoekbalk kunt invoegen. Die widgets kun je normaal echter alleen toevoegen in speciale “widget areas”. Waar die widget areas zich bevinden verschilt per thema, maar bij de meeste thema’s kun je alleen widgets toevoegen in een sidebar en in de footer. Maar met Elementor kun je dus overal op de pagina een widget toevoegen!

Dat geldt niet alleen voor de standaard WordPress widgets, maar ook voor widgets die worden toegevoegd door plugins of je thema! Zo voegt de populaire webshop plugin WooCommerce bijvoorbeeld prijs-, product- en categorie filter widgets toe, die je met Elementor dus overal op de pagina kunt plaatsen. Heel gaaf!

Styling opties

Iedere module biedt een prima aantal styling opties. Naast de eerder genoemde geavanceerde opties als animaties en tekst en box schaduw kun je uiteraard ook de achtergrond instellen, waarbij je kunt kiezen uit 1 kleur, een kleurverloop of een afbeelding – al dan niet met een kleur als overlay – en bij secties kun je ook een video als achtergrond gebruiken. Daarnaast kun je de breedte en hoogte van ieder element instellen, een rand toevoegen (indien gewenst met afgeronde hoeken), de marge en padding aanpassen, de kleur aanpassen en bepalen of een element links, rechts, gecentreerd of uitgevuld moet worden uitgelijnd. Als je handig bent met CSS kun je ook een CSS id of class toevoegen, evenals de z-index. Dit alles kun je niet alleen voor de standaard weergave instellen, maar ook voor de hover weergave (hoe het eruit ziet als je er met de muis overheen gaat) en dingen als uitlijning, padding, margin, afmetingen en lettergrootte kun je ook apart instellen voor tablet en smartphones. Uiteraard kun je ook bij ieder element kiezen op welke schermgroottes je dit wilt tonen of verbergen.

Flexibele layout

Zoals eerder in deze Elementor review vermeld wordt de layout van een pagina opgebouwd uit secties en kolommen, met daarin de widgets. Dit werkt lekker flexibel, want je kunt tot 10 kolommen toevoegen en binnen een kolom kun je ook werken met “nested columns”, kolommen binnen een andere kolom dus. Je kunt de breedte van een kolom eenvoudig aanpassen door deze simpelweg naar de gewenste breedte te slepen.

Foutje? Bedankt!

Heb je een foutje gemaakt? Dan mag je Elementor bedanken, want dankzij hen kun je het waarschijnlijk weer eenvoudig herstellen. Naast undo en redo mogelijkheden maakt Elementor gebruik van het standaard revisie systeem van WordPress waardoor je snel een eerdere versie kunt herstellen, en dankzij de autosave functie verlies je nooit teveel werk.

Elementor Pro review

Zoals je hierboven hebt gelezen is Elementor een hele uitgebreide en gebruiksvriendelijke page builder. En het mooiste is, alles wat ik hierboven behandeld heb zit in de gratis versie!
Er is echter ook een betaalde versie, Elementor Pro. Wat kun je daar allemaal mee, en is de pro versie zijn geld waard? Je leest het in deze Elementor Pro review!

Theme builder : pas elk onderdeel van je site aan

 
De gratis versie van Elementor is een page builder. Daarmee kun je alleen de content van je pagina aanpassen: de teksten en afbeeldingen van je berichten en pagina’s dus. Maar niet de header, footer, blog pagina, 404 error pagina, de zoekresultaten pagina enzovoorts. Elementor Pro is echter een theme builder waarmee je wel al die elementen aan kunt passen. Wil je de zoekfunctie in je header of het menu op een andere plek hebben? Elementor Pro maakt het mogelijk! Wil je een uitgelichte afbeelding in je blog overzicht hebben? Of wil je de productafbeeldingen in WooCommerce onder de prijs weergeven? Met Elementor Pro kun je dat allemaal instellen! Je slaat al dit soort dingen op als templates zodat je ze later weer eenvoudig kunt bewerken. Bovendien laat Elementor je kiezen waar je die templates wilt weergeven: zo kun je bijvoorbeeld instellen dat een bepaalde header alleen weergegeven dient te worden op WooCommerce pagina’s, of alleen bij berichten in de categorie “nieuws”.

Dynamic Content : laad gegevens uit de database

In deze review van Elementor Pro kan een stukje over Dynamic Content niet ontbreken, want dat is onlosmakelijk verbonden met een theme builder. Als je bijvoorbeeld een blog template maakt stel je in waar de uitgelichte afbeelding moet verschijnen, waar de categorieën komen, en natuurlijk de bericht tekst zelf. Aangezien al die onderdelen verschillen per bericht moeten die dynamisch worden ingelezen uit de database, en daar zorgt dynamic content voor.

Een ander voorbeeld is de productpagina van je webshop (woocommerce); je kunt in een template waar je dingen als de productafbeelding, prijs, voorraad, beschrijving en reviews wilt hebben, en vervolgens worden al die onderdelen per product automatisch ingelezen uit de database.

Al die losse onderdelen zijn beschikbaar als aparte widgets die je op dezelfde manier kunt indelen als een normale pagina of bericht (dus met secties en kolommen).

Global widgets

In Elementor Pro heb je ook de beschikking over global widgets. In de gratis versie van Elementor kun je al een sectie of complete pagina opslaan in een bibliotheek, zodat je deze ergens anders op de site weer kunt hergebruiken. Als je bijvoorbeeld een sectie met een mooie call to action knop hebt gemaakt kun die opslaan in de bibliotheek, en deze vanuit daar gemakkelijk weer invoegen op een andere pagina zodat je diezelfde knop niet elke keer helemaal opnieuw hoeft te maken. Maar wat als je nu na een paar weken besluit dat je die call to action knop toch liever groen maakt in plaats van oranje? Of je wilt de tekst op die knop aanpassen? Dan zul je in de gratis versie van Elementor alle pagina’s langs moeten om dat bij iedere knop handmatig aan te passen. Bij Elementor Pro kun je een widget (de knop zelf) echter ook instellen als Global Widget. Heb je die call to action knop opgeslagen als global widget en verander je de kleur van oranje naar groen? Dan worden alle andere call to action knoppen automatisch mee aangepast. Dat scheelt een hoop tijd! Het is echter helaas (nog) niet mogelijk om een gehele sectie op te slaan als “global section”. Als je de achtergrond van de sectie wilt aanpassen moet je dus nog alle pagina’s langs.

Formulieren widget

Elementor formulier widget
In de gratis versie van Elementor is helaas geen formulier widget beschikbaar, en dat is iets wat vrijwel iedere site wel nodig heeft. Een contactformulier mag immers op geen enkele site ontbreken. Nu zijn er genoeg andere plugins waarmee je een contactformulier kunt toevoegen, maar het is natuurlijk wel zo handig om die functionaliteit gewoon als Elementor widget beschikbaar te hebben. De formulier widget van Elementor is behoorlijk uitgebreid. Als je de formulier widget invoegt is deze standaard al voorzien van een basis contactformulier. Hieraan kun eenvoudig velden toevoegen – of juist verwijderen. Bij ieder veld kun je aangeven of het verplicht is, een label (de tekst boven het veld) aanpassen of verwijderen, een placeholder (de tekst in het formulier) aanpassen en de breedte van het formulier aangeven. Hoewel je de breedte van de velden niet simpelweg kunt slepen naar de gewenste breedte zoals dat bij kolommen mogelijk is kun je wel kiezen uit 10 verschillende afmetingen, keuze genoeg dus.
Ook qua soort velden heb je meer dan genoeg keuze; buiten een normaal tekstveld en e-mail veld heb je bijvoorbeeld ook selectieboxen, checkboxen, radio buttons, een datum en tijd veld (met kalender, waarbij je zelfs kunt bepalen uit welke periode gekozen kan worden), een file upload veld (waarbij je kunt aangeven welke bestandstypen zijn toegestaan, en de maximale grootte daarvan), een wachtwoord veld, een acceptance veld (voor voorwaarden of privacy statement) en verschillende anti-spam maatregelen zoals recaptcha en een honeypot veld. Indien gewenst kun je de styling van het label, de velden, de verzendbutton en de meldingen aanpassen, en je kunt zelfs de tekst van de meldingen aanpassen. Ook de e-mail template kun je aanpassen (maar dat is niet noodzakelijk in tegenstelling tot bijvoorbeeld Contact Form 7), en bepalen wat er gebeurt nadat het formulier verzonden wordt. Hiermee kun je bijvoorbeeld een autoresponder instellen of een gebruiker toevoegen aan je MailChimp nieuwsbrief.

Popup builder

Een nieuwe feature van Elementor Pro die niet mag ontbreken in deze Elementor review is de popup builder, waarmee je – zoals de naam al zegt – popup vensters kunt bouwen.
Hierin kun je alle elementen gebruiken die je ook op een pagina kunt gebruiken, zoals afbeeldingen, teksten, buttons, formulieren enzovoorts. Vervolgens kun je diverse triggers instellen om je nieuwe popup te tonen, bijvoorbeeld als de gebruiker scrollt, als hij een bepaalde tijd op de pagina is of als hij de pagina wilt verlaten.

Bovendien kun je die triggers combineren met diverse extra voorwaarden: zo kun je een popup bijvoorbeeld alleen tonen op de homepage of een productpagina, of alleen aan ingelogde klanten die je website minimaal 3 keer hebben bezocht, of alleen aan gebruikers die vanuit Google komen enzovoorts. Een hele krachtige tool dus!

Social media widgets

Elementor Pro bevat ook een aantal social media widgets, waaronder social share buttons (met keuze uit flink wat netwerken, zelfs whatsapp, en vierkante, afgeronde of ronde icoontjes), een facebook comment box, een facebook embed widget en een click to tweet box. Nice!

En nog meer widgets, templates en instellingen

Naast al het bovenstaande krijg je met Elementor Pro nog een aantal extra widgets, waaronder:

 • Een prijstabel widget
 • Een prijslijst widget
 • Een flipbox widget, waarmee je andere content met een effect kan weergeven bij mouse over
 • Een geanimeerde headline, waarbij je bepaalde woorden kunt vervangen of juist kunt accentueren met een aantal mooie effecten
 • Diverse sliders voor foto’s, posts en testimonials
 • Een filterbaar portfolio

Ook beschikt Elementor Pro over een role manager, waarmee je kunt instellen of een bepaalde gebruikersrol geen toegang heeft tot Elementor of alleen tot het content gedeelte (dus niet tot de templates voor de header, footer enzovoorts) en de mogelijkheid voor het toevoegen van custom CSS bij ieder onderdeel.

Alsof dat nog niet genoeg is krijg je ook nog tientallen extra professioneel ontworpen templates waarin de pro widgets verwerkt zijn zodat je nog sneller klaar bent met je nieuwe site.

Wat kost Elementor Pro?

Als je Elementor Pro alleen voor je eigen website nodig hebt betaal je $ 49,00 voor het eerste jaar, en daarna $ 36,75 per jaar (25% korting op het normale tarief bij verlenging).
Bouw je websites voor klanten? Dan kun je voor $ 199,00 Elementor Pro een jaar lang gebruiken op een onbeperkt aantal websites, en daarna betaal je $ 149,25 per jaar.

Conclusie

Na het lezen van deze Elementor review zal het je niet verbazen dat ik Elementor één van de beste page builders van dit moment vind.
Heel veel features, veel styling opties en instellingen, en toch zeer gebruiksvriendelijk.

Toen ik de gratis versie voor het eerst gebruikte dacht ik “waarom zou iemand nog de premium versie kopen als je al die features al in de gratis versie stopt?”
Maar ik vergiste me, want toen ik een pro licentie kocht voor mijn Elementor Pro review kwam ik erachter dat deze versie nog enorm veel toegevoegde waarde biedt voor een zeer redelijke prijs. Bekijk hier alle extra features van Elementor Pro.

Ik raad Elementor dan ook ten zeerste aan, zowel de gratis versie als de pro versie zijn zeer de moeite waard en er worden continu nieuwe features en templates toegevoegd waardoor ze steeds voor de concurrentie uit blijven lopen.. Twijfel je nog of je voor Elementor Pro wilt gaan? Ze bieden een 30 dagen niet goed, geld terug garantie dus probeer het gewoon!

Hulp nodig met Elementor of een andere page builder?

Heb je hulp nodig met Elementor of een andere page builder zoals Divi, Oxygen of Thrive Architect?
Of zoek je iemand die een website voor je kan maken hiermee?
Dan ben je bij Bob de webbouwer aan het juiste adres!

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je de pro versie van Elementor koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder geen cent extra, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen. Dus als je zelf Elementor Pro wilt aanschaffen stel ik het zeer op prijs als je dat via deze link doet 😉 Ga je voor de gratis versie van Elementor? Dan kun je eventueel ook een kleine eenmalige donatie doen via de button hiernaast 🙂

Bedrag €*