040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com
Ik heb sinds kort een vaste relatie. Ze is mooi, elegant, maakt mijn leven leuker en ze vult me echt aan… Ik heb haar ontmoet tijdens het werk, en hoewel het zeker geen liefde op het eerste gezicht was ben ik langzaam maar zeker van haar gaan houden. Na een paar dates klikte het zo goed dat ik het zeker wist; zij hoort bij mij!

Wow Bob, dat klinkt goed. En hoe heet die nieuwe liefde van je?

Ze heet Divi 😀 Inderdaad, mijn nieuwe liefde is een WordPress thema. En niet zomaar een thema, want Divi wordt gebruikt op bijna een miljoen websites wereldwijd en dat maakt haar één van de populairste WordPress themes ooit. Tja, onze relatie is inderdaad niet erg exclusief, maar ik mag ook met andere thema’s daten dus dat is dan weer positief natuurlijk 😉

En wat maakt Divi dan zo geweldig?

Wat Divi zo geweldig maakt is met name de pagebuilder, die enorm veel mogelijkheden biedt en toch behoorlijk gebruiksvriendelijk is. En er zijn nog meer redenen waarom ik fan van Divi ben geworden.

 • Zoals ik al zei wordt Divi gebruikt op bijna een miljoen websites volgens BuiltWith.com. Dat is 2 keer zoveel als Avada en bijna 4 keer zoveel als Enfold.
 • Divi is volop in ontwikkeling. In een half jaar tijd zijn een flink aantal nieuwe features toegevoegd waaronder animaties, shape dividers, schaduw effecten, border opties, kleurenfilters enzovoorts, en er komt nog veel meer aan waaronder een complete theme builder waarmee je ook de header en footer kunt aanpassen. De planning is om iedere week een nieuwe feature toe te voegen.
 • De Divi pagebuilder werkt zowel in de WordPress backend als in de frontend. Je kunt alles dus aanpassen in de admin omgeving, maar ook gewoon live op je website zodat je meteen ziet hoe het eruit ziet. Persoonlijk vind ik het prettig om de basis layout in de backend te maken en vervolgens in de frontend editor dingen als achtergronden, kleuren, borders, schaduw effecten, margin/padding, animaties enzovoorts aan te passen. Ook het aanpassen van teksten is een kwestie van klikken en typen.
 • De Divi pagebuilder is ook als losse plugin beschikbaar, zodat je de kracht van de Divi builder kunt gebruiken in vrijwel ieder WordPress thema. Je hoeft dus niet perse het Divi thema te gebruiken om te profiteren van de pagebuilder, je kunt deze zelfs in een bestaande site implementeren.
 • Het instellen van de thema opties doe je steeds meer in de standaard WordPress customizer, zodat je direct het effect van je aanpassingen ziet op je site.
 • Net als bij de meeste pagebuilders kun je bij elk onderdeel instellen of je dat ook – of juist alleen – op smartphones en/of tablets wilt weergeven. Maar Divi gaat nog een stapje verder; steeds meer onderdelen kun je ook apart stylen voor mobiel of tablet. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat een h2 kop op desktop 26px groot is, maar op tablet nog maar 22px en op mobiel 18px. Ook het instellen van padding en margin op deze manier is erg handig, net als de ingebouwde simulator waarmee je direct ziet hoe de pagina er op een smartphone of tablet uit ziet.
 • Je kunt elk onderdeel, van een button of tekstblok tot een rij of complete pagina layout (inclusief alle teksten, afbeeldingen en instellingen), opslaan in de Divi bibliotheek.
  Opgeslagen onderdelen kun je vervolgens weer importeren op een andere pagina in je website, of zelfs exporteren voor gebruik in een andere Divi website.
 • In de Divi bibiotheek vind je naast je eigen ontwerpen ook standaard tientallen layout packs. Dat zijn complete, professionele designs voor je website die je met 1 klik op de knop kunt installeren. Je hoeft dan dus niet je hele website zelf te ontwerpen, maar alleen nog de teksten aan te passen, en eventueel de kleuren en afbeeldingen, en je bent klaar. Er worden iedere week 2 nieuwe designs toegevoegd aan de bibliotheek. Je koopt met Divi dus eigenlijk niet maar 1 thema, maar tientallen (en op termijn honderden) thema’s in 1.
 • Als je serieus bezig bent met conversie optimalisatie is Divi Leads een hele waardevolle – en unieke – toevoeging. Daarmee kan ik bijvoorbeeld de button hieronder testen in meerdere varianten en kijken welke variant het beste presteert. Ik zou dus een button met een gele en een groene achtergrond kunnen maken, waarbij Divi aan de ene bezoeker de gele button toont en aan de andere bezoeker de groene. Vervolgens zie ik op welke button het meest wordt geklikt, en dus welke variant het beste werkt.
 • Divi heeft een ingebouwde role editor, waarmee je voor iedere gebruikersrol kunt instellen wat deze wel en niet mag doen. Wil je als beheerder bijvoorbeeld dat een redacteur wel achtergrondkleuren mag aanpassen, maar niet de kolomindeling? Dan kun je dat gewoon zo instellen.
 • Naast het Divi thema en de losse Divi builder plugin krijg je ook toegang tot alle andere thema’s van Elegant Themes (waarvan de meeste zwaar verouderd zijn maar toch) en enkele leuke plugins waarvan de Monarch social sharing plugin en de Bloom e-mail opt-in plugin zeker de moeite waard zijn.
 • Divi wordt uitstekend ondersteund. Er is een uitgebreide helpfunctie met video tutorials, zowel op de website als in Divi zelf, en er worden vele tutorials gepubliceerd over allerlei onderwerpen. Daarnaast is het support team bereikbaar via chat niet te beroerd om een stukje maatwerk code te schrijven om een bepaalde functie te bereiken.
 • Last but not least: de licentie van Divi is zeer gunstig voor webbouwers, grafisch ontwerpers en andere mensen die regelmatig een website bouwen. Voor een eenmalige investering van een dikke 200 euro mag je alles van Elegant Themes gebruiken op zoveel websites als je maar wilt, en heb je ook nog eens recht op levenslange updates en support. De meeste premium thema’s en plugin licenties gelden slechts voor 1 website en de support is vaak beperkt tot een bepaalde periode.

Wat kost Divi?

Divi kost $ 89,00 per jaar, maar als je Divi koopt via onderstaande knop krijg je 10% korting.

Je mag dan alle thema’s en plugins van Elegant Themes gebruiken op zoveel sites als je maar wilt.
Als je na een jaar besluit je lidmaatschap te stoppen mag je Divi gewoon blijven gebruiken, maar je ontvangt dan geen updates en support meer.

Om die reden heb ik zelf gekozen voor de lifetime licentie, die $ 224,00 kost via onderstaande knop (wederom met 10% korting).

Dat is een flink bedrag, maar daarvoor krijg je wel levenslang support en updates zonder verdere (jaarlijks) terugkerende kosten. Je hebt de investering voor een lifetime licentie
dus in 3 jaar tijd terugverdiend, en aangezien je op de langere termijn eigenlijk niet zonder updates kunt raad ik je aan hiervoor te kiezen (als je kunt missen natuurlijk).

Divi kopen met 20% korting? Profiteer nu van de 11 Year Anniversary Sale!

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Twijfel je al even om Divi te kopen of je abonnement om te zetten naar een lifetime licentie?  Dan is dit je kans, want alleen in deze periode geeft Elegant Themes de hoogste korting ooit; maar liefst 20%! Klik dus direct op de knop hieronder een profiteer ook!

Heeft Divi ook nog nadelen?

Uiteraard, ook Divi is niet perfect. Enkele nadelen zijn:

 • Toch die prijs. Zoals ik al schreef is die zeer gunstig voor mensen die regelmatig websites bouwen, maar als je maar 1 of 2 websites wilt maken is Divi behoorlijk prijzig ten opzichte van de concurrentie. Een thema als Avada of Enfold kost immers maar eenmalig 60 dollar, terwijl Divi 89 dollar per jaar kost (of 249 dollar voor de lifetime licentie). Daar krijg je dan ook wel behoorlijk wat voor terug natuurlijk.
 • De leercurve. Divi is een zeer uitgebreid thema en het kost flink wat tijd om alle mogelijkheden te ontdekken. Ook de pagebuilder zelf, hoe gebruiksvriendelijk ook, is even wennen.
 • De Divi pagebuilder werkt met shortcodes (net als de meeste andere pagebuilder plugins, behalve Elementor en Beaver Builder). Daar merk je niets van zolang je Divi gebruikt, maar als je ooit naar een andere pagebuilder wilt switchen heb je wel een probleem omdat alle content van je tekst doorspekt is met deze codes. Gelukkig is er een goede plugin verkrijgbaar die de shortcodes van Divi kan opruimen.
 • Divi heeft een ingebouwde slider, maar die is niet te vergelijken met de uitgebreide sliders die bij Avada en Enfold geleverd worden.
 • Als Divi echt geen geheimen meer voor je heeft zul je erachter komen dat je nog steeds lang niet alles wat je wilt kan bereiken met de pagebuilder alleen; voor deze – relatief simpele – website heb ik alsnog zo’n 1.000 regels code moeten schrijven.

Welke alternatieven voor Divi zijn er?

Enfold

Ook Enfold ben je wellicht al tegengekomen. Dit thema beschikt ook over een eigen drag & drop pagebuilder, maar deze is een stuk minder uitgebreid dan die van Avada en Divi.
Ook de pagebuilder van Enfold werkt uitsluitend in de backend, en ook de thema opties zijn een stuk minder uitgebreid. Je kunt met Enfold een prima website bouwen, maar als je echt creatief wilt zijn met je design is dit thema waarschijnlijk niet de beste keuze.

Avada

Avada

Als je op zoek bent naar een “multi purpose” thema ben je ook Avada vast al eens tegengekomen. Ook Avada beschikt over een eigen pagebuilder. Deze werkt in de basis hetzelfde als de Divi builder (ook op basis van shortcodes) maar is vooral op het gebied van design opties een stuk beperkter.

Natuurlijk kun je wel kleuren en dergelijke aanpassen, en je kunt zelfs een animatie instellen, maar geavanceerde opties als borders, schaduw effecten, shape dividers en kleurenfilters zul je niet terugvinden in de Avada pagebuilder.

Daarnaast is de pagebuilder alleen in de backend te gebruiken, dus niet op de live site zodat je direct ziet welk effect je aanpassingen hebben. Er is echter al wel (heel lang) een frontend pagebuilder voor Avada in ontwikkeling.

De thema opties stel je bij Avada ook in de backend in, dus je ziet niet direct welk effect een wijziging heeft op je site zoals bij Divi. De thema opties zijn bij Avada wel heel uitgebreid, en er zit een hele prettige zoekfunctie in zodat je snel de instelling kunt vinden die je wilt wijzigen.

Net als Divi kun je ook bij Avada ieder element opslaan in een bibliotheek, zodat je die weer kan hergebruiken elders op de site of op een andere Avada site. De documentatie van Avada is redelijk, maar wat minder uitgebreid dan die van Divi. De support is wel prima, maar officieel beperkt tot 6 maanden na aankoop. Ik heb echter laatst nog prima support ontvangen voor een 4 jaar oude website van een klant dus daar gaan ze wel flexibel mee om.

Tenslotte is Avada een stuk goedkoper dan Divi, maar je hebt wel voor iedere website een nieuwe licentie nodig. Als je maar 1 website wilt bouwen is Avada dus erg aantrekkelijk, maar als je meerdere websites wilt maken is Divi al snel goedkoper.

WP Bakery Page Builder

WP Bakery page builderAls je wel eens op ThemeForest komt ken je de WP Bakery Page Builder ongetwijfeld, al dan niet onder zijn oude naam Visual Composer. Hoewel enkele populaire thema’s als Avada en Enfold een eigen pagebuilder hebben ontwikkeld gebruiken de meeste thema’s van ThemeForest deze pagebuilder.

Net als Divi beschikt de WP Bakery page builder ook over zowel een backend als een frontend editor, en ook hier heb je enkele geavanceerde design opties zoals animaties, borders, (parallax) achtergronden en zelfs kleurenfilters. Dingen als schaduw effecten en shape dividers ontbreken hier echter, en de dingen die wel aanwezig zijn kun je een stuk minder customizen dan die van Divi.

Dat is op zich nog niet zo’n ramp, maar de manier waarop WP Bakery werkt is een stuk minder prettig dan hoe Divi en Elementor werken. Als je bij Divi of Elementor iets aanpast zie je direct het effect van die aanpassing, dus als je bijvoorbeeld een achtergrondkleur aanpast zie je meteen – live op de pagina terwijl je het aanpast – hoe dat eruit ziet.

Bij de WP Bakery pagebuilder krijg je – net als bij Divi – een popup waarin je je aanpassingen maakt. Maar waar je bij Divi direct het effect van een aanpassing ziet moet je bij WP Bakery de aanpassingen eerst opslaan en de popup sluiten voordat de wijzigingen zichtbaar worden op je site. Bevalt de gekozen kleur niet? Dan moet je de popup weer openen, een andere kleur kiezen, opslaan, sluiten…

Dat is dus gewoon een backend editor die op de voorkant van je site opent, absoluut niet te vergelijken met de live frontend editors van Divi en Elementor. Ook dingen als padding en margin, die je bij Divi en Elementor gewoon naar de gewenste breedte sleept, moet je hier op de gok instellen en hopen dat het goed is, omdat je anders weer naar die popup moet…

De WP Bakery pagebuilder heeft wel een flink aantal modules en er zijn veel (al dan niet betaalde) addons verkrijgbaar, en met een prijs van $ 45,00 voor 1 site, maar inclusief lifetime updates is de WP Bakery pagebuilder niet heel duur. Maar ook niet heel goed dus, naar mijn mening.

Elementor

Elementor is geen compleet thema maar een losse pagebuilder die je met vrijwel elke WordPress thema kunt gebruiken, net als bij de Divi builder plugin dus. Elementor is de enige pagebuilder waar ik als Divi gebruiker wel eens jaloers op ben.

Ook Elementor is namelijk volop in ontwikkeling, en er komt dan ook regelmatig een Facebook post voorbij waarin weer een nieuwe gave feature wordt aangekondigd die nog niet in Divi zit waarvan ik denk “dat wil ik ook!”. Zo had Elementor al maanden voor Divi shape dividers, een zeer uitgebreide formulier module, schaduws, en een header en footer builder.

 

Elementor werkt volledig aan de voorkant van je site zodat je direct ziet welk effect een aanpassing heeft, net zoals dat bij Divi mogelijk is. Net als in Divi kun je de padding en margin instellen door deze simpelweg naar de gewenste breedte te slepen, maar bij Elementor kun je zelfs de breedte van de kolom zelf op die manier instellen. Wat ook erg mooi is bij Elementor is dat je ook widgets die door andere plugins worden aangemaakt kunt toevoegen op een pagina. Dat kan met Divi ook, maar bij Elementor is het makkelijker en flexibeler.

Elementor is qua mogelijkheden en gebruiksgemak zeer gewaagd aan Divi, en heeft bovendien 1 groot voordeel : Elementor is helemaal gratis! 

Dat wil zeggen, de basisversie dan. Er is ook een pro versie met nog meer mogelijkheden en modules – zo heb je in de basisversie geen (contact)formulieren,  sliders, portfolio module of prijstabellen, dingen die in Divi wel standaard aanwezig zijn – maar ook de basisversie is erg uitgebreid en zeker de moeite van het proberen waard. De pro versie is met een prijs van $ 49,00 per jaar niet heel goedkoop, maar ook zeker niet duur.

Voor dat bedrag mag je Elementor Pro wel maar op 1 site installeren. Elementor heeft ook een unlimited licentie voor $ 199,00 waarmee je Elementor Pro op een ongelimiteerd aantal sites kunt gebruiken, maar ook dat bedrag is per jaar. Voor een paar tientjes meer heb je bij Divi een lifetime licentie.

Beaver Builder

Beaver builder is net als Elementor een gebruiksvriendelijke losse pagebuilder plugin die je met vrijwel ieder WordPress thema kunt gebruiken. Net als Elementor werkt Beaver Builder op de voorkant van je site, en er is ook een gratis basisversie beschikbaar. Maar waar de gratis basisversie van Elementor zich kan meten met premium pagebuilders als Divi en Avada is de gratis versie van Beaver builder zeer beperkt. De pro versie van Beaver builder is vrij prijzig en vergelijkbaar met Avada, een stuk minder uitgebreid dan Elementor of Divi dus.

Desondanks – of misschien wel juist daardoor – is Beaver Builder zeer populair onder WordPress ontwikkelaars. 

Maar Bob, als ik zo’n pagebuilder koop heb ik jou toch helemaal niet meer nodig?!

Dat klopt, in principe heb je mij helemaal niet meer nodig. Zeker met Divi of Elementor (Pro) kun je vrijwel alles bouwen wat je maar wilt zonder enige kennis van code.

Maar zoals ik al schreef kost het wel behoorlijk wat tijd om alle mogelijkheden te ontdekken, en nog veel meer tijd om je site precies zo te krijgen als jij ‘m wilt. Je moet ook zelf nog WordPress installeren en instellen, evenals de plugins die je eventueel nodig hebt. Bovendien kan zo’n pagebuilder je niet leren hoe je een gebruiksvriendelijke website maakt, hoe je ervoor zorgt dat deze goed scoort in Google en hoe je ervoor zorgt dat klanten daadwerkelijk iets bij je kopen of een offerte aanvragen. Dat zijn dingen die ik als ervaren webbouwer wel weet.

Ben je net gestart en heb je meer tijd dan geld? Dan zeg ik absoluut “go for it!”. Koop een goede pagebuilder, bekijk urenlang videos, lees je in over zaken als usabity, seo, cta buttons, conversie optimalisatie enzovoorts (op mijn blog staat een aantal uitgebreide artikelen daarover), en dan heb je na een paar weken of maanden vast wel een aardige website.

Heb je echter niet zoveel tijd, of besteed je die liever aan acquisitie of andere belangrijke activiteiten? Dan kun je het bouwen van je site beter uitbesteden. En als je dan kiest voor een webbouwer die een goede pagebuilder gebruikt kun je later alsnog zelf spelen met kleuren, instellingen en andere aanpasssingen als je wat veranderd wilt hebben aan je site 😉

Laat je Divi website bouwen door Bob de webbouwer!

Bob de webbouwer, de auteur van dit artikel, heeft al tientallen Divi websites gebouwd en kent deze populaire pagebuilder dan ook van binnen en van buiten. Al vanaf € 795,00 exclusief BTW bouwt Bob een schitterende Divi website voor je, waarbij je gratis een lifetime licentie voor Divi krijgt ter waarde van $ 249,00!

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je een betaalde pagebuilder koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen. Dus als je zelf een pagebuilder wilt aanschaffen stel ik het zeer op prijs als je dat via deze link doet 😉

Ga je voor Elementor of een andere gratis oplossing? Dan kun je eventueel ook een
kleine eenmalige donatie doen via de button hiernaast 🙂

 

Bedrag €*