Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Divi theme review

Ik heb sinds kort een vaste relatie. Ze is mooi, elegant, maakt mijn leven leuker en ze vult me echt aan… Ik heb haar ontmoet tijdens het werk, en hoewel het zeker geen liefde op het eerste gezicht was ben ik langzaam maar zeker van haar gaan houden. Na een paar dates klikte het zo goed dat ik het zeker wist; zij hoort bij mij!

Wow Bob, dat klinkt goed. En hoe heet die nieuwe liefde van je?

Ze heet Divi 😀 Inderdaad, mijn nieuwe liefde is een WordPress thema. En niet zomaar een thema, want Divi wordt gebruikt op ruim 1 miljoen websites wereldwijd en dat maakt haar één van de populairste WordPress themes ooit. Tja, onze relatie is inderdaad niet erg exclusief, maar ik mag ook met andere thema’s daten dus dat is dan weer positief natuurlijk 😉

En wat maakt Divi dan zo geweldig?

Wat Divi zo geweldig maakt is met name de page builder, die enorm veel mogelijkheden biedt en toch behoorlijk gebruiksvriendelijk is. En er zijn nog meer redenen waarom ik fan van Divi ben geworden.

 • Zoals ik al zei wordt Divi gebruikt op meer dan een miljoen websites volgens BuiltWith.com
 • Divi is volop in ontwikkeling, en er worden dan ook zeer regelmatig nieuwe features toegevoegd waaronder animaties, transform, shape dividers, schaduw effecten, border opties, kleurenfilters enzovoorts, en er komt nog veel meer aan waaronder een complete theme builder waarmee je ook de header en footer kunt aanpassen. 
 • De Divi page builder werkt zowel in de WordPress backend als in de frontend. Je kunt alles dus aanpassen in de admin omgeving, maar ook gewoon live op je website zodat je meteen het effect ziet van je aanpassingen. Je kunt o.a. achtergronden, kleuren, randen, schaduw effecten, margin/padding, animaties enzovoorts aanpassen, en als je een tekst wilt wijzigen is dat een kwestie klikken en typen.
 • De Divi page builder is ook als losse plugin beschikbaar, zodat je de kracht van de Divi builder kunt gebruiken in vrijwel ieder WordPress thema. Je hoeft dus niet perse het Divi thema te gebruiken om te profiteren van de page builder, je kunt deze zelfs in een bestaande site implementeren.
 • Het instellen van de thema opties doe je steeds meer in de standaard WordPress customizer, zodat je ook hierbij direct het effect van je aanpassingen ziet op je site.
 • Net als bij de meeste page builders kun je bij elk onderdeel instellen of je dat ook – of juist alleen – op smartphones en/of tablets wilt weergeven. Maar Divi gaat nog een stapje verder; steeds meer onderdelen kun je ook apart stylen voor mobiel of tablet. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat een h2 kop op desktop 26px groot is, maar op tablet nog maar 22px en op mobiel 18px. Je kunt zelfs andere content instellen voor tablet of mobiel, zoals bijvoorbeeld een kortere titel tekst of een andere achtergrondkleur. Ook het instellen van padding en margin op deze manier is erg handig, net als de ingebouwde simulator waarmee je direct ziet hoe de pagina er op een smartphone of tablet uit ziet.
 • Je kunt elk onderdeel, van een knop of tekstblok tot een rij of complete pagina layout (inclusief alle teksten, afbeeldingen en instellingen), opslaan in de Divi bibliotheek.
  Opgeslagen onderdelen kun je vervolgens weer importeren op een andere pagina in je website, of zelfs exporteren voor gebruik in een andere Divi website.
 • In de Divi bibiotheek vind je naast je eigen ontwerpen ook standaard meer dan 100 layout packs. Dat zijn complete, professionele designs voor je website die je met 1 klik op de knop kunt installeren. Je hoeft dan dus niet je hele website zelf te ontwerpen, maar alleen nog de teksten aan te passen, en eventueel de kleuren en afbeeldingen, en je bent klaar. Er wordt iedere week een nieuwe layout pack toegevoegd. Je koopt met Divi dus eigenlijk niet maar 1 thema, maar honderden thema’s in 1.
 • Als je serieus bezig bent met conversie optimalisatie is Divi Leads een hele waardevolle – en unieke – toevoeging. Daarmee kan ik bijvoorbeeld de button hieronder testen in meerdere varianten en kijken welke variant het beste presteert. Ik zou dus een button met een gele en een groene achtergrond kunnen maken, waarbij Divi aan de ene bezoeker de gele button toont en aan de andere bezoeker de groene. Vervolgens zie ik op welke button het meest wordt geklikt, en dus welke variant het beste werkt.
 • Divi heeft een ingebouwde role editor, waarmee je voor iedere gebruikersrol kunt instellen wat deze wel en niet mag doen. Wil je als beheerder bijvoorbeeld dat een redacteur wel achtergrondkleuren mag aanpassen, maar niet de kolomindeling? Dan kun je dat gewoon zo instellen.
 • Naast het Divi thema en de losse Divi builder plugin krijg je ook toegang tot alle andere thema’s van Elegant Themes (waarvan de meeste zwaar verouderd zijn maar toch) en enkele leuke plugins waarvan de Monarch social sharing plugin en de Bloom e-mail opt-in plugin zeker de moeite waard zijn.
 • Divi wordt uitstekend ondersteund. Er is een uitgebreide helpfunctie met video tutorials, zowel op de website als in Divi zelf, en er worden vele tutorials gepubliceerd over allerlei onderwerpen. Daarnaast is het support team bereikbaar via chat niet te beroerd om een stukje maatwerk code te schrijven om je wensen te realiseren.
 • Last but not least: de licentie van Divi is zeer gunstig voor webbouwers, grafisch ontwerpers en andere mensen die regelmatig een website bouwen. Voor een eenmalige investering van een dikke 200 euro mag je alles van Elegant Themes gebruiken op zoveel websites als je maar wilt, en heb je ook nog eens recht op levenslange updates en support. De meeste premium thema’s en plugin licenties gelden slechts voor 1 website en de support is vaak beperkt tot een bepaalde periode.

Wat kost Divi?

Divi kost $ 89,00 per jaar, maar als je Divi koopt via onderstaande knop krijg je 10% korting.

Je mag dan alle thema’s en plugins van Elegant Themes gebruiken op zoveel sites als je maar wilt.
Als je na een jaar besluit je lidmaatschap te stoppen mag je Divi gewoon blijven gebruiken, maar je ontvangt dan geen updates en support meer.

Om die reden heb ik zelf gekozen voor de lifetime licentie, die $ 224,00 kost via onderstaande knop (wederom met 10% korting).

Dat is een flink bedrag, maar daarvoor krijg je wel levenslang support en updates zonder verdere (jaarlijks) terugkerende kosten. Je hebt de investering voor een lifetime licentie
dus in 3 jaar tijd terugverdiend, en aangezien je op de langere termijn eigenlijk niet zonder updates kunt raad ik je aan hiervoor te kiezen (als je kunt missen natuurlijk).

Heeft Divi ook nog nadelen?

Uiteraard, ook Divi is niet perfect. Enkele nadelen zijn:

 • Toch die prijs. Zoals ik al schreef is die zeer gunstig voor mensen die regelmatig websites bouwen, maar als je maar 1 of 2 websites wilt maken is Divi behoorlijk prijzig ten opzichte van de concurrentie. 
 • De leercurve. Divi is een zeer uitgebreid thema en het kost flink wat tijd om alle mogelijkheden te ontdekken. Ook de page builder zelf, hoe gebruiksvriendelijk ook, is even wennen.
 • Hoewel Divi dus continu wordt uitgebreid met nieuwe features gaat de ontwikkeling wat minder snel als bij sommige concurrenten. Sommige belangrijke features zoals de theme builder en het zelf kunnen bouwen van WooCommerce pagina’s zijn al maanden geleden aangekondigd, maar nog niet uitgekomen.
 • De Divi page builder werkt met shortcodes (net als de meeste andere page builder plugins, behalve Elementor en Beaver Builder). Daar merk je niets van zolang je Divi gebruikt, maar als je ooit naar een andere page builder wilt switchen heb je wel een probleem omdat alle content van je tekst doorspekt is met deze codes. Gelukkig is er een goede plugin verkrijgbaar die de shortcodes van Divi kan opruimen (ik heb ‘m getest, werkt prima 🙂 ). 

Zelf je website bouwen, maar dan wel met wat hulp van een expert?

Kies dan voor Bobs Doe Het Zelf website! Dan regelt Bob alle technische zaken zoals het instellen van WordPress en het installeren van Divi (inclusief gratis lifetime licentie!), zodat jij je alleen nog maar bezig hoeft te houden met het leukste gedeelte; Bob bouwt het huis, en jij doet de inrichting!

Bovendien krijg je een 2 uur durende “Werken met WordPress” training, gegeven door Bob de webbouwer zelf (de auteur van dit artikel). Dat kan op Bobs kantoor in Waalre, maar ook op afstand waarbij Bob live meekijkt op jouw scherm. Na deze training weet je precies hoe WordPress werkt en hoe je alles kunt aanpassen met Divi. En kom je er toch even niet uit? Dan mag je Bob altijd even mailen, want er is 3 maanden support bij dit pakket inbegrepen!

Bekijk alle details van Bobs Doe Het Zelf website pakket

Welke alternatieven voor Divi zijn er?

Elementor

Elementor is geen compleet thema maar een losse page builder die je met vrijwel elke WordPress thema kunt gebruiken, net als bij de Divi builder plugin dus.

Elementor is de enige page builder waar ik als Divi gebruiker wel eens jaloers op ben.

Ook Elementor is namelijk volop in ontwikkeling, en er komt dan ook regelmatig een Facebook post voorbij waarin weer een nieuwe gave feature wordt aangekondigd die nog niet in Divi zit waarvan ik denk “dat wil ik ook!”. Zo had Elementor al maanden voor Divi shape dividers, een zeer uitgebreide formulier module, een theme builder waarmee je de header en footer van je thema kunt aanpassen, een WooCommerce pagina builder, een popup builder enzovoorts.

 

Elementor werkt volledig aan de voorkant van je site zodat je direct ziet welk effect een aanpassing heeft, net zoals dat bij Divi mogelijk is. Net als in Divi kun je de padding en margin instellen door deze simpelweg naar de gewenste breedte te slepen, maar bij Elementor kun je zelfs de breedte van de kolom zelf op die manier instellen. Wat ook erg mooi is bij Elementor is dat je ook widgets die door andere plugins worden aangemaakt kunt toevoegen op een pagina. Dat kan met Divi ook, maar bij Elementor is het makkelijker en flexibeler.

Net als bij Divi wordt bij Elementor een flink aantal professioneel ontworpen designs standaard meegeleverd. 

Elementor is qua mogelijkheden en gebruiksgemak zeer gewaagd aan Divi, maar dan met 1 groot voordeel : Elementor is helemaal gratis! 

Dat wil zeggen, de (zeer uitgebreide) basisversie dan. Er is ook een pro versie met nog veel meer mogelijkheden en modules. Zo heb je in de basisversie geen (contact)formulieren,  sliders, portfolio module of prijstabellen, dingen die in Divi wel standaard aanwezig zijn. Ook de theme builder, WooCommerce pagina builder, popup builder en nog een aantal andere features zijn alleen in de pro versie beschikbaar.  De pro versie is met een prijs van $ 49,00 per jaar niet heel goedkoop, maar zeker ook niet te duur.

Voor dat bedrag mag je Elementor Pro wel maar op 1 site installeren. Elementor heeft ook een unlimited licentie voor $ 199,00 waarmee je Elementor Pro op een ongelimiteerd aantal sites kunt gebruiken, maar ook dat bedrag is per jaar. Dat maakt Divi dus een stuk interessanter voor mensen die regelmatig een website bouwen (zoals webbouwers), want voor een paar tientjes meer heb je bij Divi een lifetime licentie.

Lees mijn Elementor review

Brizy

Brizy is, net als Elementor, een losse page builder die aan de voorkant van je website werkt, en net als Elementor heeft ook Brizy een hele uitgebreide gratis versie. Ook Brizy is volop in ontwikkeling, maar waar Divi en Elementor al echt volwassen page builders zijn staat Brizy nog echt in de kinderschoenen; Brizy werd namelijk pas in mei 2018 gelanceerd. Brizy is echter inmiddels al wel op zo’n 40.000 WordPress sites geinstalleerd, dus dat belooft wel wat… 

Brizy onderscheidt zich door een gebruiksvriendelijke interface met een toolbar die verschijnt boven het element dat je wilt bewerken, zodat je de meeste instellingen direct op die plek kunt bewerken. Bij Divi en Elementor doe je alle instellingen in een popup of sidebar. Dat lijkt misschien minder gebruiksvriendelijk, maar ik vind het wel wat overzichtelijker. Al moet ik zeggen dat ik ook snel gewend was aan de Brizy manier. 

Op het moment van schrijven bevat Brizy zo’n 20 “design elements” (Divi noemt dat modules). Dat is wat aan de magere kant, Divi heeft er bijvoorbeeld 37 en Elementor zelfs nog meer. Brizy beschikt natuurlijk wel over de standaard dingen zoals rijen, kolommen, tekstblokken, afbeeldingen, knoppen en zelfs een contactformulier, maar enkele geavanceerde modules zoals testimonials en prijstabellen ontbreken op dit moment nog. 

Er zijn echter wel een flink aantal voorbeeld blokken (secties in Divi) beschikbaar, met o.a. 7 prijstabel templates en 9 testimonial templates. Deze kun je dus eenvoudig invoegen en aanpassen aan je eigen wensen. 

Uiteraard moet er ook bij Brizy geld verdiend worden, en dus is er ook Brizy Pro. De pro versie bevat o.a. een popup buider, dynamic content, shape dividers, filters en premium designs, en krijgt binnenkort ook een theme builder en A/B testing. De ontwikkeling gaat behoorlijk snel bij Brizy, dus ik ben benieuwd welke theme builder er eerder zal zijn…

Avada

Avada

Als je op zoek bent naar een “multi purpose” thema ben je ook Avada vast al eens tegengekomen. Ook Avada beschikt over een eigen page builder, de Fusion Builder. Deze werkt in de basis hetzelfde als de Divi builder (ook op basis van shortcodes), sinds kort zelfs met een front-end builder zoals Divi’s Visual Builder. 

Een van de beste onderdelen van Avada zijn de zeer uitgebreide thema opties, waar je letterlijk honderden dingen kunt instellen. Gelukkig beschikken die thema opties over een krachtige zoekfunctie waardoor je heel snel de gewenste optie vind. Sinds Avada 6.0 zijn ook die thema opties verplaatst naar de front-end zodat je direct het effect van je aanpassingen ziet.

Net als bij Divi kun je ook bij Avada ieder element opslaan in een bibliotheek, zodat je die weer kan hergebruiken elders op de site of op een andere Avada site. En ook Avada wordt standaard geleverd met een stuk of 50 “demo sites”, te vergelijken met Divi’s layout packs. 

De design opties van Avada zijn wel (veel) minder uitgebreid dan die van Divi (of Elementor) ; zo vind je in Avada geen kleurenfilters, shape dividers, transform opties enzovoorts, en hoewel je wel hover opties en animaties in kunt stellen zijn die wel behoorlijk beperkt.

De documentatie van Avada is redelijk, maar wat minder uitgebreid dan die van Divi. De support is wel prima, maar officieel beperkt tot 6 maanden na aankoop. Ik heb echter laatst nog prima support ontvangen voor een 4 jaar oude website van een klant dus daar lijken ze wel flexibel mee om te gaan.

Tenslotte is Avada een stuk goedkoper dan Divi; een licentie kost maar $ 59,00 inclusief levenslange updates. Je hebt echter wel voor iedere website een nieuwe licentie nodig.
Als je maar 1 website wilt bouwen is Avada dus erg aantrekkelijk, maar als je meerdere websites wilt maken is Divi al snel goedkoper.

WP Bakery Page Builder

WP Bakery page builderAls je wel eens op ThemeForest komt ken je de WP Bakery Page Builder ongetwijfeld, al dan niet onder zijn oude naam Visual Composer. Hoewel enkele populaire thema’s als Avada en Enfold een eigen page builder hebben ontwikkeld gebruiken de meeste thema’s van ThemeForest deze page builder.

Net als Divi beschikt de WP Bakery page builder ook over zowel een backend als een frontend editor, en ook hier heb je enkele geavanceerde design opties zoals animaties, borders, (parallax) achtergronden en zelfs kleurenfilters. Dingen als schaduw effecten en shape dividers ontbreken hier echter, en de dingen die wel aanwezig zijn kun je een stuk minder customizen dan die van Divi.

Dat is op zich nog niet zo’n ramp, maar de manier waarop WP Bakery werkt is een stuk minder prettig dan hoe Divi en Elementor werken. Als je bij Divi of Elementor iets aanpast zie je direct het effect van die aanpassing, dus als je bijvoorbeeld een achtergrondkleur aanpast zie je meteen – live op de pagina terwijl je het aanpast – hoe dat eruit ziet.

Bij de WP Bakery page builder krijg je – net als bij Divi – een popup waarin je je aanpassingen maakt. Maar waar je bij Divi direct het effect van een aanpassing ziet moet je bij WP Bakery de aanpassingen eerst opslaan en de popup sluiten voordat de wijzigingen zichtbaar worden op je site. Bevalt de gekozen kleur niet? Dan moet je de popup weer openen, een andere kleur kiezen, opslaan, sluiten…

Dat is dus gewoon een backend editor die op de voorkant van je site opent, absoluut niet te vergelijken met de live frontend editors van Divi en Elementor. Ook dingen als padding en margin, die je bij Divi en Elementor gewoon naar de gewenste breedte sleept, moet je hier op de gok instellen en hopen dat het goed is, omdat je anders weer naar die popup moet…

De WP Bakery page builder heeft wel een flink aantal modules en er zijn veel (al dan niet betaalde) addons verkrijgbaar, en met een prijs van $ 45,00 voor 1 site, maar inclusief lifetime updates is de WP Bakery page builder niet heel duur. Maar ook niet heel goed dus, naar mijn mening.

Beaver Builder

Beaver builder is net als Elementor een gebruiksvriendelijke losse page builder plugin die je met vrijwel ieder WordPress thema kunt gebruiken. Net als Elementor werkt Beaver Builder op de voorkant van je site, en er is ook een gratis basisversie beschikbaar. Maar waar de gratis basisversie van Elementor zich kan meten met premium page builders als Divi en Avada is de gratis versie van Beaver builder zeer beperkt. De pro versie van Beaver builder is vrij prijzig en vergelijkbaar met Avada, een stuk minder uitgebreid dan Elementor of Divi dus.

Desondanks – of misschien wel juist daardoor – is Beaver Builder zeer populair onder WordPress ontwikkelaars.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je een betaalde page builder koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen. Dus als je zelf een page builder wilt aanschaffen stel ik het zeer op prijs als je dat via deze link doet 😉

Ga je voor Elementor of een andere gratis oplossing? Dan kun je eventueel ook een
kleine eenmalige donatie doen via de button hiernaast 🙂

 

Bedrag €*WordPress verstuurt geen e-mail

Gratis website tips ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden van interessante artikelen, kortingsacties van populaire plugins en andere dingen om je website nog beter te maken? Laat dan hieronder je e-mail adres achter!

Gelukt! Controleer je inbox even voor de bevestigingslink.