Home » Marketing » Webshop » Webwinkels maken niet of nauwelijks winst – en dat geldt ook voor Bol.com, Zalando en Amazon

Webwinkels maken niet of nauwelijks winst – en dat geldt ook voor Bol.com, Zalando en Amazon

Webwinkels maken de fysieke winkels kapot. Halfords, DA, Miss Etam, Perry Sport, Scapino, Dixons, Schoenenreus, Mexx, Free Record Shop en natuurlijk V&D, ze gingen allemaal ten onder aan de hevige concurrentie van webshops. Maar zijn die webshops wel echt de oorzaak van al die faillissementen?

Tuurlijk, webshops zetten de prijzen enorm onder druk. En dan al die extra’s… gratis verzending, gratis retourneren, voor 12 uur besteld en morgen in huis… daar kun je als fysieke winkel toch niet tegenop? En toch maken fysieke winkels als Action en Primark juist een enorme groei door, en in tegenstelling tot de meeste webshops maken zij ook nog eens een enorme winst.

De Action bijvoorbeeld behaalde een winst van 165 miljoen euro, op een omzet van 1,5 miljard. Dat is 11% winst. Primark deed het nog iets beter; die behaalde een winst van 944 miljoen op een omzet van 7,5 miljard, een winst van zo’n 12,5%.

webshops maken geen winstEn hoe zit het dan met webshops? Die groeien ook enorm… maar alleen qua omzet, niet qua winst. Zalando behaalde een winst van 47 miljoen.

Kijk, ik zou direct tekenen voor een winst van 47 miljoen hoor, voor dat geld mag je direct mijn hele bedrijf overnemen (geĂ¯nteresseerden kunnen zich melden đŸ˜‰ ). Maar als je dan ziet dat de omzet maar liefst 2,2 miljard bedroeg… dat is iets meer dan 2% winst.

De moeder van alle webshops, Amazon.com, maakt zelfs maar een half procent winst. En Bol.com? Hoeveel winst halen zij uit hun omzet van 680 miljoen? Het antwoord is helemaal niets… ze maken verlies, al is dat wel deels te wijten aan investeringen.

Retouren vormen een enorme kostenpost

Dat komt mede door de vele retouren die de webwinkels moeten verwerken; zo komt bij Zalando maar liefst 60 tot 70% van alle bestellingen retour. En waar het verzenden van spullen vrijwel automatisch gaat door middel van robots moeten retouren handmatig door mensen verwerkt worden… er moet immers gecontroleerd worden of het juiste product geretourneerd wordt, in welke staat het is, of die tv echt niet werkt of dat de klant gewoon een knopje vergat in te drukken enzovoorts… en dat kost geld, heel veel geld.

Verzendkosten betalen en fysieke winkels

Tel daar de steeds lagere marges als gevolg van de prijzenoorlog bij op en je begrijpt dat de winsten zo laag zijn. Nu pompen investeerders nog volop geld in de webshops maar dat houdt natuurlijk een keer op. Daarom zie je steeds vaker dat webshops weer wel verzendkosten gaan berekenen (zeker voor retouren). Een aantal webwinkels opent zelfs fysieke winkels… dus er zal toch nog wel toekomst in zitten.

Video en bron

De bron voor dit artikel vormt een uitzending van een vandaag, die je hier terug kunt kijken. Op hun website vind je ook een uitgebreid artikel bij deze video.

Andere artikelen over dit onderwerp op Bobs blog

Over Bob de webbouwer

Bob de webbouwer inhuren

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een workshop over dit onderwerp te verzorgen.

Hulp nodig? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

3 reacties op Webwinkels maken niet of nauwelijks winst – en dat geldt ook voor Bol.com, Zalando en Amazon

 1. Rick van Dijk schreef:

  Interessant artikel Marcel. Ik hoor mensen regelmatig zeggen dat ze denken dat winkelstraten compleet verdwijnen door de opkomst van webwinkels. Zelf denk ik, zoals jij ook in het artikel zegt, dat dit reuze gaat meevallen. Ja, kleinere winkelcentrums zullen misschien verdwijnen, maar je ziet dus ook dat webwinkels als Coolblue fysieke winkels opent. Ik geloof dat zelfs Google laatst ergens een fysieke winkel heeft geopend. Het verdwijnen van de winkelstraat zal dus waarschijnlijk niet gebeuren, maar een verschuiving vindt wel plaats.

 2. Bob de webbouwer schreef:

  Hoi Rick,

  Hartelijk dank voor je reactie. Heb je het artikel en de video op de site van een vandaag ook gezien? Interessante materie inderdaad, ben benieuwd hoe het winkellandschap er over 10 jaar uitziet đŸ˜‰

  Groeten van Bob

 3. Rick van Dijk schreef:

  Ik heb de video nog niet gezien, maar dat zal ik zeker nog even gaan doen.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *