Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com
Webwinkels maken de fysieke winkels kapot. Halfords, DA, Miss Etam, Perry Sport, Scapino, Dixons, Schoenenreus, Mexx, Free Record Shop en natuurlijk V&D, ze gingen allemaal ten onder aan de hevige concurrentie van webshops. Maar zijn die webshops wel echt de oorzaak van al die faillissementen?

Tuurlijk, webshops zetten de prijzen enorm onder druk. En dan al die extra’s… gratis verzending, gratis retourneren, voor 12 uur besteld en morgen in huis… daar kun je als fysieke winkel toch niet tegenop? En toch maken fysieke winkels als Action en Primark juist een enorme groei door, en in tegenstelling tot de meeste webshops maken zij ook nog eens een enorme winst.

De Action bijvoorbeeld behaalde een winst van 165 miljoen euro, op een omzet van 1,5 miljard. Dat is 11% winst. Primark deed het nog iets beter; die behaalde een winst van 944 miljoen op een omzet van 7,5 miljard, een winst van zo’n 12,5%.

webshops maken geen winstEn hoe zit het dan met webshops? Die groeien ook enorm… maar alleen qua omzet, niet qua winst. Zalando behaalde een winst van 47 miljoen.

Kijk, ik zou direct tekenen voor een winst van 47 miljoen hoor, voor dat geld mag je direct mijn hele bedrijf overnemen (geïnteresseerden kunnen zich melden 😉 ). Maar als je dan ziet dat de omzet maar liefst 2,2 miljard bedroeg… dat is iets meer dan 2% winst.

De moeder van alle webshops, Amazon.com, maakt zelfs maar een half procent winst. En Bol.com? Hoeveel winst halen zij uit hun omzet van 680 miljoen? Het antwoord is helemaal niets… ze maken verlies, al is dat wel deels te wijten aan investeringen.

Retouren vormen een enorme kostenpost

Dat komt mede door de vele retouren die de webwinkels moeten verwerken; zo komt bij Zalando maar liefst 60 tot 70% van alle bestellingen retour. En waar het verzenden van spullen vrijwel automatisch gaat door middel van robots moeten retouren handmatig door mensen verwerkt worden… er moet immers gecontroleerd worden of het juiste product geretourneerd wordt, in welke staat het is, of die tv echt niet werkt of dat de klant gewoon een knopje vergat in te drukken enzovoorts… en dat kost geld, heel veel geld.

Verzendkosten betalen en fysieke winkels

Tel daar de steeds lagere marges als gevolg van de prijzenoorlog bij op en je begrijpt dat de winsten zo laag zijn. Nu pompen investeerders nog volop geld in de webshops maar dat houdt natuurlijk een keer op. Daarom zie je steeds vaker dat webshops weer wel verzendkosten gaan berekenen (zeker voor retouren). Een aantal webwinkels opent zelfs fysieke winkels… dus er zal toch nog wel toekomst in zitten.

Video en bron

De bron voor dit artikel vormt een uitzending van een vandaag, die je hier terug kunt kijken. Op hun website vind je ook een uitgebreid artikel bij deze video.

Hulp nodig met je webwinkel?

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een workshop over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

WordPress verstuurt geen e-mail

Gratis website tips ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden van interessante artikelen, kortingsacties van populaire plugins en andere dingen om je website nog beter te maken? Laat dan hieronder je e-mail adres achter!

Gelukt! Controleer je inbox even voor de bevestigingslink.