040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Een website maken doe je natuurlijk niet alleen voor jezelf. Nee, je wilt je content vooral delen met anderen en je wilt dus ook zoveel mogelijk bezoekers op je website. De meeste mensen beginnen hun zoektocht naar informatie tegenwoordig op Google, dus je wilt natuurlijk zo hoog mogelijk scoren in Google. Met deze SEO tips van Bob de webbouwer heb je de basis van je zoekmachine optimalisatie in elk geval op orde!

Zoekmachine optimalisatie (in het Engels Search Engine Optimization, vaak afgekort tot SEO) heeft twee taken:

1) Je site zo inrichten dat een zoekmachine deze gemakkelijk kan indexeren en begrijpen

2) Ervoor zorgen dat de zoekmachine jouw webpagina het meest relevant vindt voor de zoekterm waarop je wilt scoren, zodat je bovenaan geplaatst wordt.

De tips in dit artikel helpen je hiermee. Bovendien verbeteren deze tips ook de gebruiksvriendelijkheid van je site, een perfecte gebruikerservaring is namelijk precies wat een zoekmachine wil bieden.

Inhoudsopgave van dit artikel

SEO tip 1 : Maak websites voor bezoekers, niet voor zoekmachines

Een website maak je altijd voor bezoekers, nooit voor Google. Google (en SEO dus ook) is slechts een middel om meer bezoekers naar je website te krijgen. Zorg dus dat je website zo gebruiksvriendelijk mogelijk is en dat de content op je website (teksten, afbeeldingen, video enzovoorts) van topkwaliteit is.

Een gebruiksvriendelijke website is meestal ook een zoekmachinevriendelijke website.

Bovendien wordt Google ook steeds beter in het beoordelen van de kwaliteit van (de content op) een website, waardoor sites die echt meerwaarde bieden aan bezoekers steeds beter zullen scoren. Google meet dan ook hoeveel tijd bezoekers doorbrengen op je site. In SEO termen wordt dat dwell time genoemd. Hoe langer bezoekers op je website blijven hangen, hoe hoger je site zal ranken in de zoekresultaten.

Als gebruikers op vanuit Google doorklikken naar je website en binnen 10 seconden weer op de “back” knop klikken om terug te gaan naar de zoekresultaten snapt Google snel genoeg dat jouw website niet de informatie bevat waar mensen naar op zoek waren. 

SEO tip 2 : Bepaal op welke zoektermen je wilt scoren

Natuurlijk moet (de content van) je website zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van je bezoekers. Voordat je begint met SEO is het dus van het grootste belang deze behoeften te achterhalen, en dat doe je door de onderstaande 2 onderzoeken uit te voeren:

  • Doe een toptaken onderzoek om te achterhalen waarom mensen eigenlijk naar je site komen
  • Doe een zoekwoorden onderzoek om te achterhalen wat wat een bezoeker precies intypt bij Google als hij op zoek gaat naar (informatie over) jouw product of dienst.

SEO tip 3 : Zorg voor een goede websitestructuur

Zoals je bij tip 2 hebt gelezen kom je er met een toptaken onderzoek en een zoekwoorden onderzoek achter waarom mensen op je website komen en welke zoektermen ze daarvoor gebruiken. Deze informatie vormt de basis voor het opzetten van je websitestructuur. Dat doe je als volgt:

1) De meest algemene zoekterm (waarop waarschijnlijk ook het meeste gezocht wordt) vormt het hoofdonderwerp van je site: de homepage dus. Bij een website over vakanties zal het hoofdonderwerp bijvoorbeeld “vakantie” zijn.

2) Vervolgens moet je de belangrijkste subonderwerpen vinden; die vormen de categorieën op je site. Bij onze vakantiewebsite zijn dat waarschijnlijk de populairste vakantielanden : vakantie Spanje, vakantie Turkije, vakantie Frankrijk enzovoorts.

3) Onder die subonderwerpen ga je weer specifiekere dingen zetten: onder de categorie Spanje vallen de pagina’s cultuur Spanje, klimaat Spanje, populairste badplaatsen Spanje enzovoorts.

Navigatiemenu

Deze structuur vormt de basis van je het navigatiemenu. Een goed navigatiemenu is opgebouwd uit tekstlinks en bevat de belangrijkste pagina’s; de categorieën dus. Op de categoriepagina plaats je vervolgens weer links naar onderliggende pagina’s.

Een bekende usability regel is dat de hoofdnavigatie uit 5 tot 9 items dient te bestaan. Als je site meer (belangrijke) pagina’s heeft kun je gaan werken met submenu’s, wat als extra voordeel heeft dat de structuur van je website weer een stukje duidelijker wordt.

Werken met directories

Een goede manier om structuur te krijgen is het werken met directories (mappen). Zo heeft ieder land in onze vakantiewebsite een eigen directory; alle pagina’s over Spanje staan dus in de directory “Spanje”. Een pagina over de populaire populaire badplaats Salou staat dus op www.onzevakantiewebsite.nl/spanje/salou.

Door te werken met directories krijg je bovendien automatisch een zoekmachinevriendelijke URL. Zie tip 4 voor meer informatie daarover.

Gebruik breadcrumbs

Breadcrumbs zijn de (meestal wat kleinere) linkjes bovenaan een pagina naar alle pagina’s die de gebruiker tegenkomt op weg naar de huidige pagina, als men vanaf de homepage naar de huidige pagina zou gaan. Hierdoor weten gebruikers (maar ook Google!) waar ze zich precies bevinden in de site en de belangrijkste pagina’s (homepage, categoriepagina’s) krijgen weer een extra linkje.

Daarnaast toont Google de breadcrumbs ook regelmatig in haar zoekresultaten (dat zouden ze natuurlijk niet doen aan ze er geen waarde aan hechten) waardoor je site lekker opvalt.

Interne links

Niet alleen links naar je site zijn belangrijk (zie tip 11), maar dat geldt ook voor links binnen je website. Hoe meer links er binnen de website naar een bepaalde pagina leiden, hoe belangrijker de pagina waarschijnlijk is en hoe meer waarde Google hier dus aan toekent. Door een goede websitestructuur zoals hierboven beschreven zullen de belangrijkste pagina’s op je website vanzelf de meeste links krijgen.

Zoals je wellicht al is opgevallen plaats ik ook regelmatig links naar andere relevante pagina’s op mijn website in dit artikel. Ook dat is natuurlijk een goede manier om te zorgen voor meer interne links.

Zorg er wel voor dat je links beschrijvend zijn, zodat het voor de gebruiker (en Google) direct duidelijk is waar de gelinkte pagina over gaat. Bij een link naar mijn artikel over linkbuilding plaats ik de link onder de tekst “artikel over linkbuilding”, zodat jij weet dat de link verwijst naar een artikel over linkbuilding. Als ik een linkje met de tekst “lees meer” of “klik hier” had gebruikt had je dat niet geweten.

Tenslotte dien je ervoor te zorgen dat alle pagina’s via een gewone tekstlink bereikbaar zijn. Als een pagina alleen bereikbaar is via een link achter een afbeelding, of erger nog, via flash, kan Google er moeite mee hebben deze te vinden.

Maak een HTML en XML sitemap

Bij een uitgebreidere site is het verstandig een sitemap te maken. Dit is een pagina waarop alle (belangrijke) links binnen de site staan, op een logische manier gerangschikt natuurlijk. Als je site een logische structuur heeft zoals hierboven beschreven is zo’n sitemap natuurlijk zo gemaakt.

De bovenstaande sitemap, gemaakt voor de bezoekers van je website, is een zogenaamde HTML sitemap. Je kunt echter ook een sitemap speciaal voor Google maken, een XML sitemap. Via www.xml-sitemaps.nl kun je gratis en automatisch een XML sitemap laten genereren, die je vervolgens in Google webmastertools kunt uploaden.

WordPress SEO tips : Als je WordPress gebruikt raad ik je ten zeerste aan de plugin WordPress SEO by Yoast te installeren. Deze plugin automatiseert een aantal technische SEO zaken en maakt automatisch een XML sitemap aan. Daarnaast geeft de plugin een seintje aan Google als je iets verandert aan je site.

Gebruik Robots.txt

Met het bestandje robots.txt kun je aangeven welke pagina’s Google niet mag indexeren. In veel gevallen zal Google alle pagina’s mogen indexeren, maar dan nog moet je ervoor zorgen dat er een robots.txt bestand aanwezig is. Als Google dit niet aantreft kunnen ze er namelijk van uit gaan dat ze helemaal niets mogen indexeren en dan verschijnt je site dus niet in de zoekresultaten (zie deze reactie voor een toelichting hierop).

Gelukkig is het maken van een robots.txt bestand heel eenvoudig: maak een nieuw kladblok document aan en zet daar de volgende inhoud in:

User-agent: *
Disallow:

Vervolgens sla je het bestandje met die twee regels op als robots.txt en upload je het naar de root van je website. Google weet dan dat alle pagina’s op de website geïndexeerd mogen worden.

SEO tip 4 : Maak URL’s zoekmachinevriendelijk

Ook aan de URL (het webadres dus) kan Google zien waar de pagina over gaat. De URL van deze pagina is bijvoorbeeld https://bobdewebbouwer.com/seo-tips/. Daar staat dus letterlijk in dat deze pagina gaat over SEO tips, dat is een stuk duidelijker dan een URL als https://bobdewebbouwer.com/?p=123. Uiteraard bevat je URL de zoekterm waarop je wilt scoren.

Zo’n begrijpelijke URL is bovendien ook gebruiksvriendelijker, en als bezoekers aan de URL kunnen zien waar de pagina over gaat zijn ze ook eerder geneigd je website te bezoeken (en daar gaat het uiteindelijk om natuurlijk). Als bijkomend voordeel gebruikt Google de click trough rate (CTR, het percentage bezoekers dat op jouw zoekresultaat klikt) als kwaliteitsindicator: als veel mensen op een bepaald zoekresultaat klikken sluit dat blijkbaar goed aan bij de zoekterm waarop men zocht.

Gebruik dus woorden in je URL en gebruik koppelstreepjes ( – ) om woorden van elkaar te scheiden (dus niet aan elkaar of een underscore). Natuurlijk komt de zoekterm waarop de pagina moet scoren voor in de URL, het liefst zover mogelijk vooraan.

WordPress SEO tips : WordPress geeft standaard de URL’s weer als ?p=123 (geen idee waarom maar het is zo). Gelukkig kun je daar vrij eenvoudig zoekmachine vriendelijke URL’s van maken. Ga naar “instellingen” in het WordPress admin menu en kies vervolgens voor “permalinks”. Daar kies je de instelling “berichtnaam” en vervolgens onderaan de pagina op “wijzigingen opslaan”. WordPress zal nu automatisch alle URL’s herschrijven naar zoekmachinevriendelijke URL’s (ook oudere pagina’s en berichten).

De juiste domeinnaam

Daarnaast helpt het ook als de zoekterm voorkomt in je domeinnaam. Hoewel Google beweert hier steeds minder belang aan te hechten valt het op dat domeinnamen met het zoekwoord erin vaak hoge posities in de zoekresultaten hebben. Dat geldt zeker voor zogenaamde “exact match domains”, domeinnamen die exact overeenkomen met de zoekterm. Voor dit artikel zou de domeinnaam www.seotips.nl me dus waarschijnlijk een voordeel geven.

Als je wilt scoren in Nederland kun je het beste een .nl domeinnaam kiezen, en als die niet beschikbaar is vormt een .com domein een prima alternatief. Ook .net scoort redelijk makkelijk in Nederland. Overigens is het met elke extensie en elke domeinnaam mogelijk te scoren in Google maar de juiste domeinnaam maakt het weer een stukje makkelijker.

SEO tip 5 : Structureer je pagina’s

Het is sterk aan te raden iedere pagina te focussen op 1 bepaald onderwerp (of 1 bepaalde zoekterm). Zo is deze pagina geoptimaliseerd op het onderwerp “SEO tips” , bij onze vakantiewebsite uit tip 3 zou deze pagina bijvoorbeeld geoptimaliseerd zijn op “cultuur Spanje”.

Ik heb hiervoor al besproken dat een goede structuur van je website voor veel duidelijkheid zorgt, dat is bij een pagina natuurlijk niet anders. Door een duidelijke paginastructuur aan te houden begrijpt Google veel beter waar een pagina over gaat.

Gebruik (vooral) HTML code om je pagina op te bouwen

Google kan alleen HTML code indexeren. Google kan niet zien wat er op afbeeldingen staat of wat er in een video gezegd wordt, en ook met Flash, Javascript en (i)frames kan de zoekmachine slecht overweg. Als je gevonden wilt worden in Google zal de pagina dus met HTML code moeten worden opgebouwd.

Als je een CMS als WordPress gebruikt hoef je jezelf daar overigens geen zorgen over te maken, die zet de tekst die jij in de editor typt automatisch om in correcte HTML code.

Structuur aanbrengen met HTML kopteksten (semantische opmaak)

Ook bij het structureren van de pagina vormt de HTML code een belangrijk onderdeel. Een zogenaamde semantische opmaak vormt namelijk de basis van een goede paginastructuur, en bij een semantische opmaak gebruik je HTML code om aan te geven welke elementen op de pagina het meest belangrijk zijn. Het gebruik van kopteksten (H1, H2, H3) is het bekendste voorbeeld hiervan.

Zo is de titel het belangrijkste element van de pagina, en deze dient dan ook een H1 tag (kop 1 dus) te krijgen (en ook alleen de titel, gebruik de H1 tag slechts 1 maal per pagina!). Belangrijke tussenkopjes krijgen een H2 tag (die mag dus meerdere keren voorkomen op een pagina) en minder belangrijke tussenkopjes krijgen een H3 tag. Gewone tekst (paragrafen dus) staat tussen een <p> tag.

Op deze pagina is de structuur als volgt:

  • H1 : SEO tips – zoekmachine optimalisatie tips door Bob de webbouwer
  • H2 : Alle kopjes die beginnen met SEO tip … (zoals bovenstaand kopje “SEO tip 5 : structureer je pagina’s“)
  • H3 : Alle tussenkopjes (zoals hieronder “Gebruik beschrijvende paginatitels en tussenkopjes“)

Voor de pagina “cultuur Spanje” van onze vakantiewebsite zou de structuur als volgt kunnen zijn:

  • H1 : Cultuur Spanje
  • H2 : De hoofdonderwerpen binnen het onderwerp cultuur, bijvoorbeeld “Eten en drinken in Spanje” en “Siesta”
  • H3 : De subonderwerpen binnen een hoofdonderwerp. Bij “Eten en drinken” zijn dat bijvoorbeeld “Lunch”, “Diner”, “Wijnen” etcetera

Gebruik beschrijvende paginatitels en tussenkopjes

Goede paginatitels en tussenkopjes vatten duidelijk samen waar de tekst eronder over gaat. In verband met SEO dien je er ook voor te zorgen dat de belangrijkste zoekterm terug komt in je H1 tag, in de eerste H2 tag en in eerste en laatste paragraaf. Probeer die zoekterm zover mogelijk vooraan te plaatsen; hoe verder vooraan, hoe meer waarde Google eraan hecht.

Daarnaast kan het verstandig zijn bepaalde woorden dikgedrukt weer te geven, aan dikgedrukte woorden hecht Google ook een heel klein beetje meer waarde en het bevordert bovendien ook de scanbaarheid van je site. Overdrijf echter niet!

Gebruik rich snippets

Een rich snippet is een stukje specifieke informatie die op een bepaalde manier gestructureerd (gecodeerd) wordt. Het bekendste voorbeeld zijn misschien wel de review sterren die je steeds vaker in Google ziet, maar ook bij producten, recepten en evenementen kun je aan de slag met rich snippets. Lees er alles over in dit artikel.

Structuur aangeven met HTML 5 tags

HTML 5 heeft een aantal nieuwe elementen geïntroduceerd om de structuur van een pagina te verduidelijken. De belangrijkste elementen zijn:

  • Header : tussen deze tags staat het header gedeelte van de website
  • Nav : tussen deze tags staat het navigatiemenu
  • Section : een gedeelte van de tekst over een bepaald onderwerp
  • Article : een artikel
  • Footer : de footer van de website

Op dit moment zijn deze tags nog niet echt belangrijk voor je positie in Google, maar waarschijnlijk wordt daar in de toekomst steeds meer waarde aan gehecht dus het kan zeker geen kwaad ze nu al te gebruiken. In Google’s best practice guide laat Google een basis HTML code zien waar de <header> en <footer> tags al wel gebruikt worden, maar de overige HTML 5 tags nog niet.

SEO tip 6 : Gebruik unieke en beschrijvende title en description tags

Zoals je hierboven hebt gelezen is de paginatitel het belangrijkste element van de pagina.

Title tag

De title tag is echter wat anders dan de paginatitel. De title tag is een stukje HTML code en het eerste aanknopingspunt voor Google om te weten waar je pagina over gaat en ziet er voor deze pagina als volgt uit:

<title>SEO tips – zoekmachine optimalisatie tips</title>

De title tag wordt beschouwd als één van de belangrijkste factoren voor je positie in Google. Het is dan ook zeer belangrijk om de zoekterm waarop je wit scoren te verwerken in de title tag, het liefst zo ver mogelijk vooraan; hoe verder de zoekterm vooraan staan, hoe meer waarde Google eraan toekent.

Je kunt de title tag optimaliseren voor Google, maar als je paginatitels schrijft die goed samenvatten wat er op de pagina te vinden is kan het geen kwaad deze ook voor de title tag te gebruiken. Dat heb ik bij dit artikel ook gedaan en ook een CMS als WordPress gebruikt de paginatitel standaard als title tag.

De title tag vertelt Google dus waar de pagina over gaat, en daarnaast neemt Google de title tag ook letterlijk op in haar zoekresultaten. De blauw onderstreepte tekst bij ieder zoekresultaat is de title tag van de betreffende pagina. De title tag dient dus een normale en aantrekkelijke zin te zijn zodat mensen er ook daadwerkelijk op klikken. Ten slotte wordt de title tag ook weergegeven in het tabblad van de browser en gebruikt als standaard omschrijving als mensen de pagina willen toevoegen aan hun favorieten, en vaak ook als mensen je content delen via social media.

Google geeft maximaal 70 tekens (inclusief spaties en leestekens) weer bij de title tag, dus beperk je ook tot dat aantal. Het komt echter ook regelmatig voor dat Google minder tekens weergeeft, het gaat namelijk om de breedte van de tekst (dat mag maximaal een bepaald aantal pixels zijn).

Description tag

Ook de description tag wordt meestal weergegeven in de zoekresultaten, dat is de tekst onder de blauw onderstreepte tekst. Hier kun je wat uitgebreider beschrijven wat er op de pagina te vinden is. Wat uitgebreider, want ook deze tag is beperkt tot maximaal 156 tekens.

De description tag heeft weinig tot geen invloed op je positie in de zoekresultaten, maar is wel belangrijk om je bezoekers te overtuigen om je website te bezoeken. Schrijf hier dus een wervende tekst om bezoekers naar je website te lokken. Zorg dat je belangrijkste zoekterm erin voorkomt, deze wordt dik gedrukt weergegeven in de zoekresultaten waardoor mensen er eerder op zullen klikken (en zoals je bij tip 4 hebt gelezen gebruikt Google de click trough rate als kwaliteitsindicator).

De title en description tag dienen samen te vatten wat er op de pagina te vinden is

Uiteraard zorg je ervoor dat bezoekers (en Google) door de title en description tag een goed beeld krijgen van wat er op de pagina te vinden is. Aangezien elke pagina (als het goed is) over een ander onderwerp gaat dient ook de title en description tag bij iedere pagina anders te zijn (en dat geldt uiteraard ook voor de paginatitel).

seo tips title en descriptionWordPress SEO tips : Met de eerder genoemde WordPress SEO plugin kun je de title tag en description tag bewerken, waarbij je direct te zien krijgt hoe dat er in de zoekresultaten uit ziet (zie de afbeelding hiernaast). Daarnaast kun je een focus zoekterm ingeven in deze plugin, waarna deze een aantal SEO tips geeft om de pagina te verbeteren. Handig!

SEO tip 7 : Schrijf unieke content van hoge kwaliteit

Dit is eigenlijk de belangrijkste tip van allemaal, maar dit zou absoluut geen verrassing voor je mogen zijn. Als je website alleen teksten bevat die gekopieerd zijn van andere websites biedt jouw website natuurlijk geen enkele toegevoegde waarde voor je bezoekers, en dus ook niet voor Google.

Schrijf teksten waar je bezoekers echt wat aan hebben

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen wil Google dat je teksten voor bezoekers schrijft. Die bezoekers zijn immers jouw klanten, maar ook de klanten van Google. Maak dus gewoon een goed leesbare pagina met interessante informatie voor je bezoekers, zonder de zoekterm waarop je wilt scoren steeds geforceerd te verwerken in de tekst.

Het komt nog veel te vaak voor dat teksten overduidelijk geschreven zijn om te scoren in Google, waarbij de tekst alleen maar geschreven is om de ruimte tussen de zoektermen op te vullen. De tijd dat Google die praktijken niet in de gaten had is gelukkig voorbij en tegenwoordig wordt dat soort “overoptimalisatie” of “keyword stuffing” dan ook vroeg of laat afgestraft.

Focus op 1 zoekterm per pagina, maar overdrijf niet

Natuurlijk mag je een pagina best optimaliseren voor een bepaalde zoekterm, zolang je het maar niet overdrijft. De kunst is namelijk ervoor te zorgen dat een bepaalde zoekterm regelmatig terugkomt op een pagina, zonder dat het al teveel opvalt dat de pagina er echt op gemaakt is om op die zoekterm te scoren. Een veel gehoorde richtlijn is dat de zoekterm waarop je wilt scoren ongeveer 2 a 3 % van het totaal aantal woorden op de pagina mag bedragen (dat noemen we keyword density). Als je pagina dus 100 woorden bevat mag de zoekterm dus maximaal 3 keer voorkomen op de pagina.

Het is overigens ook verstandig niet alleen de exacte zoekterm te gebruiken, maar vooral ook gerelateerde termen; synoniemen en allerlei woorden die te maken hebben met deze zoekterm dus. Zo is deze pagina geoptimaliseerd op “SEO tips”, maar ik gebruik ook woorden als “zoekmachine optimalisatie”, “Google”, “optimaliseren” en het woord “zoektermen” zelf. Google is namelijk slim genoeg om te weten dat een tekst over SEO gaat als al deze woorden in een tekst voorkomen.

Dat soort gerelateerde zoektermen noemen we LSI keywords, wat staat voor Latent Semantic Indexing. Google geeft je zelf al wat inspiratie, want onderaan de resultatenpagina staat vaak “zoektermen gerelateerd aan”. De zoekwoorden die hier staan zijn LSI keywords en het is dus aan te raden die ook in je teksten te verwerken. 

Dus nogmaals, schrijf gewoon een goed leesbare, informatieve en unieke tekst over een onderwerp zonder al teveel te letten op een bepaalde zoekterm. Toch enkele richtlijnen:

Gebruik de woorden waarop je gevonden wilt worden:

  • In de paginatitel (de H1 dus, zover mogelijk vooraan)
  • In de eerste zin van de eerste alinea
  • In de eerste H2 koptekst, wederom zover mogelijk vooraan
  • In de laatste alinea
  • Als naam en alt tag van een afbeelding
  • In de URL van het artikel (die is meestal gelijk aan de titel als je een CMS gebruikt)

Lees hoe je goede teksten voor je website schrijft.

De lengte van je teksten

Google houdt van lange teksten, maar bezoekers zijn vaak ongeduldig en willen dus vooral snel de informatie vinden waarnaar ze op zoek zijn. SEO experts hebben het vaak over een minimale lengte van 300 tot 500 woorden, maar bij zoektermen met veel concurrentie ga je het daar echt niet meer redden. Uit onderzoek blijkt dat pagina’s die in de top 10 van Google staan op zoektermen met veel concurrentie gemiddeld tussen de 2300 en 2400 woorden bevatten.

Dit artikel bevat zo’n 5.500 woorden en is dus behoorlijk lang. Als je zo’n lang artikel schrijft moet je er wel voor zorgen dat bezoekers gemakkelijk een specifiek onderdeel kunnen vinden. Je tekst moet dus gemakkelijk te scannen zijn. Dat bereik je door het gebruiken van duidelijke tussenkopjes (zie tip 5) en veel witruimte. Bij belachelijk lange artikelen zoals dit artikel is het daarnaast ook verstandig gebruik te maken van een inhoudsopgave.

Begin een blog

De meeste pagina’s op je website zijn vaak niet geschikt om grote lappen tekst op te schrijven. Je bezoeker heeft vaak haast en wil dan ook zo snel mogelijk de informatie vinden die hij zoekt, dus het is belangrijk om je commerciële pagina’s kort en overzichtelijk te houden. Bekijk deze pagina bijvoorbeeld maar eens.

Een blog leent zich echter wel prima voor de langere teksten vol kwalitatieve content waar Google zo dol op is, en door je kennis te delen met je bezoekers laat je bovendien zien dat je echt een expert bent op jouw vakgebied.

Vermijd duplicate content

Duplicate content betekent dat één bepaalde tekst op meerdere webpagina’s te vinden is.

Duplicate content ontstaat niet alleen als iemand teksten kopieert van een andere website, ook als je bijvoorbeeld een webshop hebt kan eenvoudig duplicate content ontstaan. Zo verkoopt C&A een bepaalde trui in 4 verschillende kleuren, waarbij iedere kleur een eigen pagina heeft met exact dezelfde tekst; alleen de kleur verschilt per pagina. Ook als je meerdere websites met hetzelfde product hebt is er al snel sprake van duplicate content; zo staat hetzelfde product bij Coolblue al snel op 2 of 3 verschillende websites.

Daarnaast ontstaat ook duplicate content als een website zowel met als zonder “www.” bereikbaar is. Als je bijvoorbeeld bobdewebbouwer.com intypt word je automatisch doorverwezen naar www.bobdewebbouwer.com.

Canonical tag

Om dit probleem tegen te gaan is de canonical tag in het leven geroepen. Dit is een HTML tag waarmee je kunt aangeven welke webpagina de originele tekst bevat. Lees alles over de canonical tag.

SEO tip 8 : Optimaliseer afbeeldingen en ander media

Meestal gebruik je ook wel enkele afbeeldingen op een pagina, en ook deze kun je optimaliseren. Google kan namelijk geen plaatjes zien, dus je moet Google helpen te begrijpen wat er op het plaatje staat. Om te beginnen kies je daarom een beschrijvende naam voor de afbeelding; niet “plaatje1.jpg” maar “dit-staat-er-op-het-plaatje.jpg”. Je bestandsnaam is dus al een beschrijving van wat er op het plaatje te zien is.

Vervolgens zet je deze (of een andere) beschrijving ook in de alt tag en in de title tag van de afbeelding. Zo weet Google precies wat er op het plaatje staat (en dat plaatje komt natuurlijk overeen met de zoekterm waarop je wilt scoren).

Zorg daarnaast dat je afbeeldingen zo klein mogelijk zijn qua bestandsgrootte. Hoe kleiner de afbeeldingen, hoe sneller je website is.

Naast afbeeldingen kan Google ook geen video, audio of flash indexeren. Zorg er dus voor dat er ook altijd een tekst versie van belangrijke content beschikbaar is. Dat is overigens ook gebruiksvriendelijker: video is een prima toevoeging (en ook goed voor je SEO als het op YouTube staat, aangezien dat ook van Google is) maar niet iedereen is in de gelegenheid de audio te beluisteren. Dan is het erg prettig als de (belangrijkste) tekst in de video ook als geschreven content beschikbaar is.

Flash moet je eigenlijk sowieso niet meer gebruiken, aangezien tablets en smartphones dit niet afspelen.

SEO tip 9 : Zorg voor een responsive website

Dat Google steeds meer belang hecht aan de snelheid van een website komt ook omdat steeds meer mensen je website bezoeken op een smartphone of tablet. Vooral smartphones hebben nu eenmaal minder snelle processoren dan een PC of laptop, en zijn regelmatig afhankelijk van een langzamere mobiele internetverbinding.

Aangezien Google een zo goed mogelijke gebruikerservaring wil bieden vermeld de zoekmachine sinds kort in de zoekresultaten of de website geschikt is voor mobiele apparaten als iemand op een smartphone zoekt. Zorg dus dat je een responsive website hebt zodat je deze bezoekers niet misloopt!

Lees ook: Google bevestigt dat een responsive website een belangrijke rankingfactor is voor smartphonegebruikers.

SEO tip 10 : Optimaliseer de snelheid van je website

De snelheid van je website wordt steeds belangrijker voor je positie in Google. Ze willen immers de website die de beste gebruikerservaring biedt bovenaan hebben en hoe sneller de website, hoe beter de gebruikerservaring.

Er zijn diverse gratis online tools beschikbaar om de snelheid van je website te testen. Voor mijn website reviews gebruik ik tools.pingdom.com en Google pagespeed. Daarnaast wordt de tool van GT Metrix veel gebruikt. Die laatste gebruikt zowel Google pagespeed en Yslow om de snelheid van je website te analyseren, maar Google zelf geeft duidelijkere aanwijzingen over wat er verbeterd moet worden.

WordPress SEO tip : Installeer een caching plugin zoals WP Super Cache of W3 Total Cache om je website drastisch te versnellen.

SEO tip 11 : Beveilig je website met HTTPS

Veiligheid is een belangrijk onderwerp op Google’s agenda en het hebben van een SSL certificaat (waarmee je een beveiligde HTTPS verbinding creëert) is dan ook een must tegenwoordig. Als je kiest voor een host die Let’s Encrypt SSL certificaten aanbiedt is dat geheel gratis.

Daarnaast raad ik je ook aan een beveiligingsplugin als WordFence te installeren die je site beschermd tegen hackers, malware en virussen. Dit is ook belangrijk voor je SEO, want als je site malware of andere ellende bevat sta je in no-time op blacklists en krijgt de reputatie van je website een flinke knauw. Zeker als je te laat actie onderneemt kan dat desastreus zijn voor je positie in Google.

SEO tip 12 : Zorg voor links naar je site, maar pas op met linkbuilding

Als je alle bovenstaande tips opvolgt zit je site SEO technisch prima in elkaar en is deze voorzien van geweldige en unieke content waar bezoekers écht wat aan hebben. Nu kun je achterover leunen, de bezoekers komen vanzelf!

Helaas werkt het in de praktijk toch wat anders. Google moet namelijk wel weten dat je website bestaat. Google ontdekt websites en de content daarop doordat een andere website (die al bekend is bij Google) naar jouw website linkt. Hoe meer websites naar jou linken, hoe sneller Google (nieuwe) content zal indexeren.

Bovendien gebruikt Google het aantal links naar een website ook om de ranking (de volgorde) te bepalen. In de begindagen van zoekmachines was dit de allerbelangrijkste factor: de website met de meeste links was blijkbaar het populairst en stond dus bovenaan in Google.

Destijds zag het internetlandschap er echter nog heel anders uit. Google was nog niet zo belangrijk voor je inkomsten als nu en professionele linkbuilders en SEO professionals bestonden nog niet. Startpagina’s en andere websites werden nog onderhouden door mensen die gewoon geïnteresseerd waren in het onderwerp en het als hun taak zagen de beste websites over dat onderwerp op een rijtje te zetten, zonder commercieel belang.

Die tijd is echter allang voorbij. Tegenwoordig probeert iedereen een graantje mee te pikken en een gratis linkje kun je dus vaak wel vergeten. Duizenden linkbuilders hebben honderdduizenden startpagina’s en blogs opgezet (vaak van lage kwaliteit) en verkopen linkjes op die websites aan nietsvermoedende webmasters die hopen daarmee hoog in Google te komen.

Soms werkt deze methode ook… eventjes. Na een paar maanden wordt de betreffende webmaster echter afgestraft voor deze praktijken en zakt de website als een baksteen naar de achterbuurten van Google. Links (ver)kopen is namelijk niet toegestaan door Google en ze worden steeds beter in het opsporen van deze links. Dat is maar goed ook, anders zouden de websites met de meeste centen altijd bovenaan staan.

Daarnaast kijkt Google tegenwoordig niet zozeer naar het aantal links, maar vooral naar de kwaliteit van de websites waar deze links op staan. Je kunt beter 5 links hebben van kwalitatieve websites dan 1000 links van lage kwaliteit websites.

Lees alles over linkbuilding in dit artikel.

Laat Bob jouw website zoekmachinevriendelijker maken!

Bestel Bobs website review en laat Bob je website beoordelen op meer dan 200 punten. Je ontvangt een live schermopname van deze review met tientallen concrete tips om je website te verbeteren; niet alleen over SEO, maar ook over usability, conversie optimalisatie enzovoorts! Wil je liever dat Bob de (belangrijkste) verbeteringen aan je website direct doorvoert? Dat kan natuurlijk ook! Vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag





Gerelateerde artikelen