Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Met een theme builder als Divi of Elementor kun je vrijwel elke website bouwen die je wilt, maar als je een directory website wilt bouwen is dat een stuk lastiger.
In dat geval kun je beter kiezen voor een thema waar alles wat je nodig hebt al ingebouwd is, zoals de directory thema’s van PremiumPress.

Wat is een directory website?

Als we het over directory websites hebben kun je denken aan een advertentiesite zoals marktplaats of ebay, een vakantiehuizen website zoals booking.com, een autodealer die zijn voorraad op de website wil tonen, een lidmaatschapswebsite zoals een dating site, of gewoon een webshop. De vermeldingen op zo’n website (dus de adverenties, vakantiehuizen, profielen, producten enzovoorts) noemen we een listing.

PremiumPress biedt schitterende thema’s voor al deze toepassingen – en meer! Bekijk hier alle PremiumPress thema’s.

PremiumPress features

Ik ontdekte PremiumPress in 2015, toen een klant me vroeg een datingsite voor hem te bouwen. Ik was behoorlijk onder de indruk van de geboden features, dus ik kocht een licentie en heb hun thema’s daarna nog op een paar andere sites gebruikt. Later ontdekte ik Toolset, een plugin die veel vrijheid biedt, maar ook een behoorlijk steile leercurve heeft en ook niet goedkoop is … En zelfs als je weet hoe Toolset werkt kost het nog steeds erg veel tijd om te bouwen wat je voor ogen hebt. 

Ik had eigenlijk niet meer aan mijn PremiumPress licentie gedacht, totdat ik een e-mail kreeg dat ze een nieuwe versie (v10) hadden uitgebracht, die werkt met de populaire Elementor pagebuilder. Hoog tijd om er weer eens in te duiken dus!

De thema’s van PremiumPress bevatten ongelooflijk veel features. Alle functionaliteit die je nodig hebt is ingebouwd, dus je hebt geen extra plugins nodig om te kunnen starten met je directory website. Je hoeft alleen 1 van de demo websites te installeren en je kunt aan de gang!

Een aantal van die features is:

 • Custom search en filters (bijvoorbeeld op afstan, categorie, prijs, zoekterm) 
 • Custom categorieen and custom fields
 • Google Maps support (toon je listings op Google Maps and filter op afstand)
 • Front-end formulieren waarmee bezoekers zelf een listing kunnen toevoegen
 • De mogelijkheid om bezoekers te laten betalen voor het plaatsen of bekijken van die listings
 • Verschillende Payment gateways, waaronder PayPal, Stripe en zelfs het Nederlandse Mollie
 • Banner / advertentie systeem
 • Direct messaging (berichten) systeem
 • E-mail and nieuwsbrief systeem
 • Feedback / rating systeem
 • 20+ child themes / templates voor ieder thema, zodat je kunt kiezen tussen verschillende “looks”.
 • Bijna 120 custom blokken voor Elementor met geïntegreerde PremiumPress functionaliteit
 • Schitterend dashboard voor zowel gebruikers als beheerder
 • Meerdere talen

Had ik al gezegd dat de thema’s van PremiumPress ongelooflijk veel features hebben? Laten we er eens wat dieper in duiken!

classifieds theme for elementor

Custom fields, search en filters

Custom filters on PremiumPress listing site

Het eerste wat je nodig hebt als je een WordPress directory website wilt bouwen is custom fields. 

Maar wat zijn custom fields nu precies? Dat zijn specifieke eigenschappen die bij een bepaald product of service horen. Wanneer je bijvoorbeeld een fashion webshop wilt maken heb een custom field nodig voor de prijs, 1 voor de kleuren, 1 voor de maten enzovoorts. Als je een vakantiehuizen website wilt maken heb je een custom field nodig voor het aantal slaapkamers, of er een zwembad is, of het dichtbij zee is enzovoorts. En als je een dating website maakt heb je custom fields nodig voor leeftijd, lengte, gewicht, haarkleur enz. 

PremiumPress heeft standaard al de meest gebruikte velden voor je aangemaakt, maar je kunt ook eigen custom fields aanmaken zodat je de website echt helemaal kunt afstemmen op jouw specifieke behoeftes.

Verder wil je natuurlijk ook dat bezoekers de resultaten kunnen filteren op die custom fields, zoals je kunt zien op de screenshot hiernaast. Met PremiumPress thema’s kun je filteren op vrijwel alles. Standaard kun je bijvoorbeeld een minimum en maximum prijs instellen, op categorieen filteren, op afstand (mbv Google Maps) of op een zoekterm, maar je kunt ook filters toevoegen voor je eigen custom fields. Je kunt de standaard filters ook uitschakelen.

Het filtersysteem is gemaakt met Ajax technologie (niets te maken met de voetbalclub ;-)), waardoor de resultaten direct geupdate worden zodra een bezoeker 1 van de filters aanpast. Cool!

 

 

Verdien geld met betaalde listings, advertenties en lidmaatschappen

De meeste directory websites zijn opgericht omdat de eigenaar ervan graag wat geld wil verdienen 🙂
PremiumPress biedt daar in elk geval volop mogelijkheden voor!

De makkelijkste manier om geld te verdienen met je directory website is door gebruikers te laten betalen om hun eigen listing toe te voegen. Een bekend voorbeeld daarvan is Marktplaats.nl, waarbij bezoekers bij een aantal categorieën moeten betalen om een advertentie te plaatsen.

Omdat je eerst flink wat bezoekers en listings zal moeten hebben voordat mensen bereid zijn ervoor te betalen zul je zeker in het begin ook een gratis optie moeten aanbieden, maar je kunt al wel direct betaalde uitbreidingen gaan aanbieden.

In je PremiumPress thema kun je diverse pakketten aanmaken, en per pakket diverse extra’s instellen. 
Zo kun je bijvoorbeeld het aantal afbeeldingen dat gebruikers kunnen uploaden per pakket laten verschillen, instellen of de gebruiker videos kan gebruiken, een “featured” label toevoegen, of de listing wordt weergegeven op de homepage, of boven de gratis listings, en het aantal dagen dat de listing wordt getoond. Je kunt zelf terugkerende betalingen instellen.

Front end form for users

Naast dat je bezoekers kunt laten betalen om een listing te plaatsen kun je ze ook laten betalen om de listings op je site te bekijken met het ingebouwde lidmaatschap systeem. Zo kun je de profielfoto verbergen voor gratis gebruikers, of de uitgebreide profiel info, en het gebruik van het ingebouwde berichtensysteem (waarbij je lezen en verzenden van berichten apart kan limiteren). 

Net zoals bij listings kun je verschillende pakketten met verschillende eigenschappen instellen, en ook hier kun je de geldigheidsduur van het abonnement zelf bepalen. Je kunt zelfs specifieke content verbergen voor leden zonder een bepaald lidmaatschap door die content in een shortcode te wrappen.

PremiumPress heeft een ingebouwd e-commerce systeem en biedt meerdere payment gateways, waaronder Stripe, PayPal en het Nederlandse Mollie. In tegenstelling tot veel andere plugins heb je dus niet eens WooCommerce nodig om betalingen te ontvangen, maar dat kan ook een nadeel zijn aangezien PremiumPress ook niet compatible is met WooCommerce.

Verder beschikken PremiumPress thema’s over een ingebouwd banner systeem zodat je advertentieruimte op je site kunt verkopen. Ook dat is behoorlijk uitgebreid; je kunt kiezen uit een aantal posities en formaten, een einddatum of een maximaal aantal vertoningen of kliks instellen (dat wordt dus allemaal gemeten), en naast gewone afbeeldingsbanners kun je ook je adsense of affiliate code invoeren.

E-mails, nieuwsbrieven and direct messaging (berichten)

Je kunt een aantal automatische e-mails laten versturen naar gebruikers, zoals een bestelbevestiging, een herinnering als hun listing of lidmaatschap vervallen is (helaas niet net van tevoren) of als de gebruiker een nieuw bericht heeft ontvangen. Je kunt ook een e-mail sturen naar al je gebruikers tegelijk, en is zelfs een ingebouwd nieuwsbrief systeem. Dat nieuwsbrief systeem is echter wel heel erg simpel; je kunt alleen platte tekst gebruiken, dus geen afbeeldingen of creatieve layouts. Ik raad je dan ook aan andere nieuwsbrief software te gebruiken, zoals MailPoet of MailChimp.

Het direct messaging systeem heb ik al eerder kort benoemd. Ook dit is vrij eenvoudig opgezet, maar ook best gaaf. Zeker omdat je het lezen en/of verzenden van berichten kunt in of uitschakelen per lidmaatschap niveau. Stel je eens voor dat je op een dating website zit en je krijgt een mailtje dat iemand je een bericht heeft gestuurd, maar je kunt het niet lezen? 
Of je kunt het bericht wel lezen, maar niet beantwoorden? Zou je dan niet upgraden naar een betaald abonnement waarmee je wel berichten kunt lezen of versturen?

Bouw je pagina’s met Elementor

Listing theme Elementor

Toen ik PremiumPress voor het eerst ontdekte hadden ze nog een eigen page builder. Die werkte ok, maar was wel behoorlijk beperkt. Gelukkig kozen ze er later voor om deze te vervangen dooElementor,
de populairste gratis page builder van dit moment. 

PremiumPress thema’s bevatten een behoorlijk aantal templates; zo is er een template voor de homepage, voor de over ons pagina, voor de lidmaatschap pagina, voor de listing toevoegen pagina, voor de contactpagina enzovoorts.

Er is een standaard design beschikbaar voor elke template, maar je kunt dat standaard design desgewenst bewerken met Elementor of vervangen door een template die je zelf hebt gemaakt. 

Uiteraard kun je alle standaard Elementor widgets gebruiken in die templates, maar PremiumPress heeft ook een aantal eigen widgets toegevoegd. Met een van die widgets kun je bijna 120 custom PremiumPress Elementor blokken toevoegen in je pagina.

Uiteraard gebruiken die blokken tal van PremiumPress features, zoals de eerder genoemde custom search en filter opties, blokken waarmee je listings kunt tonen enzovoorts. Je kunt zelfs een zelfgemaakte standaard header en footer instellen, iets dat normaal alleen mogelijk is met Elementor Pro.

Het enige nadeel van die custom blokken is dat je niet zo veel kunt customizen als je zou denken met Elementor. Je kunt bijvoorbeeld een primaire en secundaire kleur instellen in de thema instellingen, maar dat zijn dan ook de enige kleuren die kunt gebruiken voor dingen als kopteksten en knoppen (nou ja, naast zwart en wit dan). Dit helpt je om je design consistent te houden, maar slechts 2 of 4 kleuren is wel erg weinig… zeker aangezien Elementor standaard een prima globaal kleuren systeem heeft. Waarom wordt daar niet gewoon gebruik van gemaakt?

Maar verder is de Elementor integratie in PremiumPress thema’s wel echt top. En voor alle PremiumPress thema’s zijn meer dan 20 childthemes beschikbaar zodat je kunt kiezen uit een flink aantal verschillende kant-en-klare designs.

Prijs

Als je slechts 1 thema wilt betaal je $ 99,00. Dat is inclusief 6 maanden support en updates. Als je toegang wilt tot alle PremiumPress thema’s betaal je $ 399,00 inclusief 12 maanden support en updates. Met beide licenties mag je de thema’s op een ongelimiteerd aantal van je eigen websites gebruiken. Als je PremiumPress thema’s wilt gebruiken op websites van klanten heb je de developer licentie nodig, die $ 599,00 kost.

Je kunt de standaard support en updates periode steeds verlengen met 6 maanden voor $ 49,00. 

Conclusie

Had ik al gezegd dat PremiumPress thema’s een fors aantal features bevatten? Ik vind de prijs echter ook wat fors… dit zouden prima prijzen zijn als er levenslange updates waren inbegrepen, maar aangezien je maar 6 of 12 maanden updates krijgt zijn ze wat aan de hoge kant naar mijn mening. Maar goed, dit zijn dan ook niet van die standaard brochure / allround thema’s, en als ik een website voor je zou bouwen met al deze functionaliteit ben je duizenden euro’s kwijt.

Dus PremiumPress is dan wel wat prijzig, maar je krijgt wel enorm veel waar voor je geld. Dus als je op zoek bent naar een snelle, betaalbare manier om een directory website te beginnen zou ik absoluut aanraden om het aanbod van PremiumPress eens te bekijken! 

Hulp nodig met je directory website?

Vroeger verkocht PremiumPress nog wel levenslange licenties, en ik heb die destijds nog 1 weten te bemachtigen. Als je mij inhuurt om je directory website op te zetten op basis van een PremiumPress thema krijg je die licentie er gratis bij, dus dan heb je geen jaarlijks terugkerende kosten meer.

Op zoek naar andere functionaliteiten? Dan kan ik ook een website compleet op maat voor je maken.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je een PremiumPress abonnement afsluit via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen. Dus als je zelf een PremiumPress abonnement wilt aanschaffen stel ik het zeer op prijs als je dat via deze link doet 😉

Ga je voor een andere oplossing maar wil je me wel bedanken voor dit artikel?
Dan kun je eventueel een kleine eenmalige donatie doen via de button hiernaast 🙂

 

BedragGerelateerde artikelen