040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Zoals je weet wordt er regelmatig een update voor WordPress uitgebracht. In de laatste paar updates werd er steeds meer ingezet op de customizer, en in WordPress 4.8 en 4.9 werden we opeens getrakteerd op enkele nieuwe widgets die het een stuk makkelijker maken om content als afbeeldingen en video in bijvoorbeeld de sidebar of footer van je site te plaatsen. De grootste verandering komt er echter nog aan… WordPress 5.0 wordt namelijk voorzien van een volledig nieuwe nieuwe content editor!

De nieuwe content editor in WordPress 5.0 : Gutenberg

De naam van deze nieuwe content editor is Gutenberg, en deze is het best te vergelijken met een pagebuilder zoals je die wellicht al kent vanuit Elementor, Divi, Avada of Visual Composer. Een uitgebreide demo van deze nieuwe content editor is te zien in de video hieronder vanaf 43 minuten.

Wow, right? Het zal even wennen zijn als je nog nooit met een pagebuilder gewerkt hebt, maar met de nieuwe Gutenberg editor in WordPress 5.0 werk je niet meer in een tekst editor waar je met een knop elementen aan kunt toevoegen, maar met zogenaamde blokken. Als je begint heb je uiteraard een gewoon tekstblok, maar je kunt ook een blok met een of meerdere afbeeldingen toevoegen, een video, een koptekst of een lijst. Ook gaaf is de “cover image” optie, waarbij je een afbeelding kunt toevoegen waarover je nog tekst kunt typen.

WordPress 5.0 Gutenberg editorWanneer je een blok toevoegt verschijnt aan de rechterzijde een aantal opties voor dat betreffende blok. Zo kun je bij een tekst blok bijvoorbeeld de uitlijning, tekst kleur en achtergrondkleur instellen, en bij een fotogalerij kun je instellen hoeveel foto’s je naast elkaar wilt weergeven.

Om je te helpen met het bouwen van een gebruiksvriendelijke website zal WordPress steeds vaker waarschuwingen weergeven, bijvoorbeeld als je tekst niet goed leesbaar is omdat de tekstkleur te weinig contrast heeft met de achtergrond 🙂

Betekent de Gutenberg editor het einde van pagebuilder thema’s en plugins?

Nou ja, het einde van pagebuilder thema’s en plugins is waarschijnlijk wat voorbarig, maar ik zou me als maker daarvan wel zorgen gaan maken… Op dit moment zijn de mogelijkheden van Gutenberg nog veel beperkter dan die van de gevestigde pagebuilders, maar tegen de tijd dat WordPress 5.0 officieel verschijnt zullen die al een stuk uitgebreider zijn.

Er staat zelfs een compleet nieuw standaard WordPress thema op de planning waarbij niet alleen de content maar ook alle andere elementen zoals de header en footer volledig zelf naar wens zijn in te richten met behulp van Gutenberg! Misschien moet ik als webbouwer me zelfs wel zorgen gaan maken… 😉

Hoe denken jullie hierover? Ik lees het graag in de reacties!

Wanneer wordt WordPress 5.0 verwacht?

WordPress 5.0 staat gepland voor 2018, maar er is nog geen specifieke releasedatum bekend. Als je niet zolang kunt wachten is de Gutenberg editor nu al beschikbaar als plugin.

Hulp nodig met je WordPress website?

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een workshop over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan