Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Zoals ik al eerder schreef heeft Google bevestigd dat een responsive website een rankingfactor wordt voor smartphone gebruikers. Op 21 april wordt deze maatregel ingevoerd en naar verwachting zullen niet responsive websites daardoor een aanzienlijk deel van hun bezoekers gaan verliezen. Maar geen paniek; in principe kan iedere website responsive gemaakt worden.

In dit artikel lees je:

Je website zelf responsive maken of uitbesteden?

Het responsive maken van een website is vooral CSS werk, dus als je daar verstand van hebt kun je waarschijnlijk zelf je website responsive maken.

Veel mensen hebben daar echter niet de juiste kennis voor en ik krijg de laatste tijd dan ook vaak mailtjes van mensen die mij benaderen om hun website responsive te maken. In dit artikel geef ik antwoord op de meest gestelde vragen over het responsive maken van een website.

Wat is een responsive website precies?

responsive website laten makenEen responsive website past zichzelf automatisch aan op het scherm waarop hij bekeken wordt. Zoals duidelijk wordt in het screenshot hiernaast ziet mijn website er bijvoorbeeld op een desktop PC anders uit dan op een tablet of smartphone.

Zo wordt het menu op een tablet of smartphone vervangen door een dropdown menu, en worden de twee blokken die op een desktop PC naast elkaar staan op een tablet en smartphone onder elkaar weergegeven. Als je website een sidebar heeft verhuist deze ook vaak naar beneden bij tablets en smartphones.

Responsive design gaat er dus om dat een website optimaal gebruik maakt van de ruimte op het scherm, waarbij vooral de breedte van belang is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat smartphone en tablet gebruikers het helemaal niet erg vinden om naar beneden en boven te scrollen, maar niet van links naar rechts willen scrollen. Datzelfde geldt overigens ook voor PC gebruikers.

Het spreekt voor zich dat een responsive website de gebruikerservaring van met name smartphonegebruikers enorm verbetert, dat is dan ook precies de reden dat Google daar belang aan hecht.

Mijn website responsive laten maken, wat kost dat?

De kosten voor het responsive maken van een website verschillen nogal per site. Heb je een eenvoudige WordPress website met een header, menu, contentgedeelte (het deel van je site waar je teksten en foto’s verschijnen) en een footer? Dan kom ik in 4 tot 5 uurtjes een heel eind en ben je voor € 240,00 tot € 300,00 klaar. Dingen als een slider, meerdere kolommen, tabellen,

Bij een WordPress website maken alle pagina’s over het algemeen gebruik van dezelfde template, waardoor de HTML en CSS code op alle pagina’s hetzelfde is. Als ik dus een stukje CSS code schrijf om een bepaalde pagina van een WordPress site responsive te maken werkt dat meestal ook voor alle andere pagina’s van die website.

Bij sommige andere systemen wordt op iedere (soort) pagina andere HTML en CSS code gebruikt, waardoor het meer tijd (en dus geld) kost om zo’n website responsive te krijgen. Als je overweegt om je website door mij responsive te laten maken ontvang je altijd eerst een vrijblijvende inschatting van de kosten.

Stuur mij een vrijblijvende offerte om mijn website responsive te maken!

Responsive “hamburger” dropdown menu

responsive menuOp een tablet of smartphone neemt het normale menu al snel teveel ruimte in. Daarom wordt het normale navigatiemenu op kleinere schermen vervangen door een zogenaamde hamburger menu button die bestaat uit 3 horizontale streepjes onder elkaar en het woordje “menu” ernaast.

Pas als de bezoeker daarop klikt verschijnen alle menu items, netjes onder elkaar.

Hoe gaat het responsive maken van mijn website in zijn werk?

Als je besloten hebt je website door mij te laten optimaliseren voor smartphones heb ik ten eerste de FTP gegevens van je hosting nodig. Vaak krijg je die automatisch toegestuurd bij de welkomstmail van het hostingbedrijf, maar als je inloggegevens hebt van een beheerspaneel (voor de hosting, niet voor je CMS) kan ik ze zelf ook achterhalen. Met de FTP gegevens kan ik de bestanden van je website downloaden naar mijn computer, waarna ik ze kan bewerken.

Voordat ik daaraan begin maak ik eerst een backup van alle bestanden. Er kan eigenlijk vrijwel niets fout gaan, maar “better safe than sorry” natuurlijk. Zoals ik al eerder schreef is het responsive maken van een website vooral CSS werk, dus ik zal vooral in de stylesheet van je website werken. Daar wijzig ik overigens niets in, ik voeg alleen code toe onderaan de stylesheet.

Als ik klaar ben met het CSS werk moet ik alleen nog 1 regeltje code toevoegen zodat smartphones weten dat het een responsive site betreft. Bij een WordPress website komt dat regeltje in header.php, bij andere systemen kan het noodzakelijk zijn meerdere bestanden te bewerken. Daarnaast wordt er code of een plugin toegevoegd om het menu ook responsive te krijgen.

Tijdens mijn werkzaamheden blijft je website gewoon bereikbaar. Aangezien ik het regeltje code om aan te geven dat het een responsive website betreft pas op het laatst toevoeg zien smartphonegebruikers in de meeste gevallen gewoon de normale website tot ik helemaal klaar ben. In de meeste gevallen beïnvloedt de code die ik toevoeg alleen de weergave op tablets en smartphones dus desktop gebruikers merken er sowieso niets van.

Als je een website met veel bezoekers en/of omzet hebt kunnen we eventueel ook een kopie van de site maken op jouw of mijn server en daarin werken. Als alles af is en naar behoren werkt kan de oude site dan vervangen worden door de responsive versie.

Ik wil mijn website responsive laten maken!

Dat is een goede keuze! Klik op onderstaande button om een aanvraag te doen, dan ontvang je op werkdagen binnen 24 uur een vrijblijvende offerte!
Stuur mij een vrijblijvende offerte om mijn website responsive te maken!