Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com
Mijn vaste lezers weten misschien dat ik moeilijk een goede lifetime deal kan weerstaan. Mijn lifetime lidmaatschap van Elegant Themes (het bedrijf achter Divi ) bleek één van mijn beste beslissingen ooit te zijn, dus toen ik een vergelijkbare deal tegenkwam van Themify hoefde ik niet lang na te denken. Nu eens kijken of die ook zijn geld waard is…

Themify Builder

themify builder

Het eerste dat me aansprak, was de Themify Builder, hun eigen pagebuilder. Ik heb al veel page builders geprobeerd; Divi , Elementor , Brizy , Oxygen , Thrive Architect , WP Page Builder, Qubely, LiveCanvas, Avada … echt heel veel 😉

Divi was mijn eerste liefde op het gebied van page builders, en het is nog steeds mijn favoriet.
Kan Themify Builder Pro dat veranderen?

Op het eerste gezicht is het antwoord nee. Het voelt gewoon niet zo intuïtief aan, maar het heeft een aantal leuke functies die het de moeite waard maken om wat dieper te verkennen.

Wat ik NIET goed vind aan Themify Builder

Normaal gesproken begin ik bij het schrijven van een recensie altijd positief door de sterke punten te benadrukken. Maar met Themify Builder was de eerste ervaring gewoon niet positief, dus in deze review begin ik met de negatieve punten. Maar geen zorgen, de sterke punten komen ook nog aan bod 😉

Mijn slechte ervaring begon direct bij het toevoegen van een nieuwe pagina. Themify Builder wordt eerst geopend in de backend, in een wireframe weergave. Deze weergave kende ik al van Divi en Avada, en geeft een goed overzicht van je paginastructuur. Maar ik ben gewend aan de voorkant te bouwen, dus daar wil ik heen. Maar ik kan niet … Zo te zien moet ik de pagina eerst opslaan, dan bekijken aan de voorkant en dan pas kan ik ‘m ook aan de voorkant bewerken. Geen onoverkomelijk probleem, maar intuitief is anders. 

Als ik dan eindelijk kan beginnen met bewerken aan de voorkant kan ik alleen een nieuwe rij helemaal onderaan de pagina toevoegen. Dus als ik een rij net onder de header wil toevoegen moet ik helemaal naar beneden scrollen, de rij toevoegen en naar de gewenste plek slepen.

Wanneer ik die rij toevoeg, moet ik een kolom layout kiezen, maar ik kan alleen kiezen tussen gelijke kolommen. Ik kan maximaal 6 kolommen kiezen, maar ik kan geen 1/3 – 2/3 lay-out of een kiezen 1/4 – 3/4 enzovoort. Vreemd genoeg kan ik, nadat ik mijn rij heb toegevoegd, WEL een 1/3 – 2/3 layout en een 1/4 – 3/4 layout kiezen. Waarom heb ik die keuze niet meteen? Nu moet ik nog een keer klikken … Ik moet daar wel bij vermelden dat je de kolombreedte naar elke gewenste waarde kunt slepen, zodat je iedere combinatie kunt maken die je wilt. 

Dus nu heb ik een kolom layout gekozen en wil ik tekst toevoegen. Wanneer ik een module toevoeg, wordt er een pop-up geopend waarin ik de inhoud kan toevoegen en de styling kan aanpassen. Ik kan die pop-up slepen naar waar ik maar wil, of vastzetten aan de linker of rechterkant van het scherm. Prima, maar als ik de tekst vervolgens wil bewerken kan ik dat alleen in hetzelfde pop-up venster doen. In andere builders kan ik gewoon op een tekst klikken en beginnen met typen, zonder pop-up dus. Ook dit voelt gewoon niet intuïtief aan.

De styling opties staan ​​op een apart tabblad in dezelfde pop-up en zijn onderverdeeld in accordeon stijl koppen, wat vrij duidelijk is. Dat geldt ook voor de breadcrumbs boven de tabs, wat een mooie toevoeging is aan de overzichtelijkheid van de builder. De hele gebruikersinterface voelt voor mij echter vrij ouderwets en simpel aan. Dat hoeft echter niet perse negatief te zijn; misschien hou je juist wel van een “clean & simple” interface als deze.

Wat ik WEL goed vind aan de Themify Builder

Op het eerste gezicht ben ik dus geen fan van de Themify Builder. Maar nadat ik er wat dieper in dook kwam ik toch een aantal coole features tegen die echt wel de moeite waard zijn.

De eerste feature die de moeite is zijn de achtergrondopties. Zoals bij de meeste page builders kun je een effen of verloop achtergrondkleur instellen, een achtergrondafbeelding en – voor rijen en kolommen – ook een video achtergrond. Maar wat ik nog niet eerder heb gezien, is de mogelijkheid om een eenvoudige fotoslider als achtergrond toe te voegen . Je kunt ook een kleur overlay instellen voor een leuk effect.

Over kleuren gesproken, bij alle onderdelen in de builder vind je een standaard kleurenpalet dat je gemakkelijk kunt aanpassen aan de project kleuren. Je kunt kleuren aan dat kleurenpalet toevoegen of verwijderen in de builder. Er zijn ook kleurfilters en je kunt dingen als tint, verzadiging en sepia instellen.

f d Je kunt ook kiezen uit fink wat animaties, zowel entry animaties als scroll animaties . En je kunt elk element instellen als sticky (fixed) , wat ook echt een gave functie is.
Zo kun je bijvoorbeeld de tweede rij als sticky instellen. Wanneer een bezoeker dan bij die rij aankomt blijft deze bovenaan de pagina staan. Daarnaast kun je ook instellen dat de betreffende rij weer verdwijnt als de gebruiker op een ander punt aankomt, bijvoorbeeld op de vierde rij. 

Voor bijna alle styling opties kun je ook een andere stijl voor hover instellen. Je kunt dus bijvoorbeeld een andere achtergrondafbeelding instellen als de bezoeker met de muis over een rij gaat, een filter gebruiken, de typografie wijzigen enzovoorts.

Dat geldt ook voor responsive styling; je kunt veel elementen afzonderlijk aanpassen voor tablet (landscape en portrait) en mobiel. Een hele gave feature is ook dat je het aantal kolommen kunt instellen per device, iets wat bij de meeste builders niet mogelijk is. Je kunt natuurlijk ook instellen op welke devices je een element wilt tonen of verbergen.

Een andere feature die de meeste builders nog niet hebben is een geavanceerd global styling systeem. Je kunt de styling van elke rij, kolom of module opslaan als een globale stijl.
Als je bijvoorbeeld een knop met een paarse achtergrond en een witte tekstkleur maakt kun je die opslaan als een globale stijl met de naam “paarse knop”. Wanneer je vervolgens de achtergrondkleur van die knop aanpast naar blauw krijgen alle knoppen die de globale stijl “paarse knop” gebruiken ook een blauwe achtergrond. Je kunt eenvoudig een globale stijl toepassen op een bestaand element en je kunt ook
styling kopiëren / plakken tussen elementen.

Net zoals de meeste builders biedt ook Themify een bibliotheek waarin je een rij of module kunt opslaan, zodat je deze overal op de site opnieuw kunt gebruiken. Je kunt het ook opslaan als een layout element, wat betekent dat het een globaal element wordt. Wanneer je een layout element bewerkt worden de wijzigingen die je aanbrengt automatisch overal op de site waar je het betreffende element hebt gebruikt doorgevoerd.

Themify biedt ook een verzameling standaard blokken en volledige pagina layouts . Er zijn enkele tientallen standaard blokken, netjes verdeeld in categorieën zoals headers, footers, contact, prijzen, testimonials enzovoort. Je kunt ook een volledige pagina layout laden, waarbij je kunt kiezen uit meer dan 200 verschillende professioneel ontworpen layouts.

Themify Builder Pro

Alles wat ik hierboven heb beschreven zit in de gratis versie van de Themify Page Builder. Er is ook een premium versie, genaamd Themify Builder Pro, met een aantal extra features.

De belangrijkste is de Theme Builder functionaliteit. Net zoals bij met de meeste gratis page builders kun je met de gratis versie van de Themify Builder alleen de inhoud van de pagina of het bericht bewerken, maar niet de header, footer, blog archief, 404-pagina, woocommerce-pagina’s enzovoort. Met Themify Builder Pro kun je ook al die onderdelen aanpassen. Een belangrijk onderdeel van elke theme builder is dynamische content , waarmee u automatisch inhoud uit de database kunt importeren.

Bij de aankoop van Themify Builder Pro krijg je ook meer dan 25 add-ons gratis erbij. Elke add-on voegt een extra module toe aan de builder. De gratis versie biedt ongeveer 30 standaard modules, maar voor dingen als een voor & na afbeelding, een countdown, een contactformulier, een tijdlijn, een prijstabel, een productlijst of slider voor woocommerce,
een typewriter effect etcetera heb je een add-on nodig.

De prijs voor Themify Builder Pro is $ 69 , inclusief 1 jaar support en updates. Na 1 jaar moet je een nieuwe licentie aanschaffen als je nog updates en support wilt ontvangen.
Je kunt Themify Builder Pro op een onbeperkt aantal websites gebruiken met slechts één licentie.

Themify Post Type Builder

De Page Builder is de belangrijkste plugin van Themify, maar het is zeker niet de enige. De Themify Post Type Builder is bijvoorbeeld ook zeer de moeite waard.

WordPress heeft standaard twee berichttypen: pagina’s en berichten. Voor beiden kun je dingen instellen zoals de titel, een samenvatting en een uitgelichte afbeelding. Bij berichten heb je een paar extra opties; je kunt ze onderverdelen in categorieën en ze automatisch tonen op je blog pagina.

Maar wat als je meer nodig hebt? Wat als je bijvoorbeeld een huizen site wilt bouwen? Dan moet je kunnen instellen hoeveel badkamers elk huis heeft, hoeveel slaapkamers, de prijs enzovoort. Of wat als je een film site wilt maken? Dan wil je dingen kunnen invoeren als de acteurs, de regisseur, de duur, het jaar waarin de film uitkwam enzovoorts. Voor dat soort dingen heb je custom post types nodig.

Met de Themify Post Type Builder kun je die custom post types eenvoudig bouwen.

Het eerste dat je doet wanneer je een nieuw berichttype toevoegt is het kiezen van de naam (bijvoorbeeld ‘Films’). Vervolgens kun je instellen welke van de standaard WordPress functies je wilt gebruiken met het nieuwe berichttype, zoals de titel, de content, de uitgelichte afbeelding, revisies enzovoorts. Dan is het tijd om de extra velden toe te voegen die je nodig hebt; in ons filmvoorbeeld zijn dat de acteurs, de regisseur, het jaar waarin het uitkwam, recensies enz.

Nadat je alle benodigde velden hebt toegevoegd is het tijd om je templates te bouwen. Je kunt een archief template en een single post template bouwen met een eenvoudige drag & drop-editor. Je kunt meerdere rijen en kolommen gebruiken, een icoon en een tekst instellen die voor of na het betreffende veld wordt weergegeven (je kunt bijvoorbeeld een icoontje van een persoon en de tekst “acteurs:” instellen voor het veld acteurs). Er zijn echter geen styling opties, dus je kunt het lettertype, de kleur, de padding enzovoorts niet instellen.

De Themify Post Type Builder wordt geleverd met 5 extra add-ons:

 • Map view: hiermee kunt je je vermeldingen op een Google-kaart weergeven, met een tooltip erbij
 • Search: hiermee kun je een aangepaste zoekfunctie instellen voor elk veld
 • Relation: hiermee kun je relaties instellen tussen twee berichttypen. Zo kunnen acteurs, regisseurs en films allemaal verschillende berichttypes zijn. In de sjabloon voor acteurs kun je de films vermelden waarin ze hebben gespeeld.
 • Extra fields: geeft je een aantal extra veldtypes, zoals sterren, sliders, galerij enz.
 • Submissions: hiermee kunt je front-end formulieren maken, zodat gebruikers zelf custom posts kunnen toevoegen of bewerken.

De prijs voor Themify Post Type Builder is $ 49, inclusief alle extra add-ons. Net als bij de builder pro plugin is dat inclusief 1 jaar updates en support,  en een licentie voor een onbeperkt aantal websites.

Andere Themify Plugins

Naast de Page Builder en de Post Types Builder biedt Themify ook nog een aantal andere plugins, waaronder:

 • WooCommerce Shopdock: Toont alle producten in de winkelwagen, de totale prijs en een checkout button in een balk onderaan de pagina (prijs $ 19).
 • Themify Tiles: Hiermee kun je Windows 8 stijl tegel layout maken, met  flipbare tegels (prijs $ 29).
 • Announcement Bar: Toon mededelingen bovenaan de site, met custom styling, start en eind datum / tijd en meerdere mededelingen roteren (prijs $ 19).
 • Themify Popup: Bouw popups met de klassieke WordPress editor of met de Themify Builder and toon ze met een vertraging, bij exit intent, bij een bepaalde scroll positie etc (gratis).
 • WooCommerce Product Filter: Een drag &drop custom product filter builder voor WooCommerce producten, dat je overal kunt tonen met een shortcode (gratis).
 • Conditional menus: Gebruik verschillende menu’s voor verschillende pagina’s, berichten en categorieen etc (gratis).
 • Store locator: Toon meerdere vestigingen op Google Maps and in a lijst of raster weergave (gratis).
 • Event Post: Toon aankomende evenementen met een afbeeling, datum en locatie in een mooie rasterweergave (gratis).

Themify Ultra en andere thema’s

Naast hun plugins biedt Themify ook een collectie van meer dan 40 premium WordPress-thema’s , waarvan Themify Ultra het bekendste is. Alle thema’s zijn gebaseerd op hetzelfde framework, met flink wat instellingen om alles naar jouw wensen aan te passen.

Zo kun je de standaard typografie voor zowat elk element instellen, evenals de standaard pagina, post- en blog lay-out, een aangepaste 404-pagina, links naar je sociale-media profielen (en de icoontjes en kleuren daarvoor), code in de header en footer enzovoorts.

De meeste opties zijn voor alle thema’s hetzelfde (ik heb er 4 getest), maar sommige hebben meer opties dan andere. Het Ultra-thema lijkt de meest veelzijdige van allemaal te zijn; het geeft je de keuze uit 8 verschillende blog layouts (waaronder een masonry layout), maar liefst 19 header layouts, een megamenu en nog veel meer. De geanimeerde achtergrondkleuren verdienen een eervolle vermelding, die zijn echt gaaf en uniek.

Elk thema biedt ook de mogelijkheid om een ​​demo website te importeren, zodat je website er in één klik precies uitziet als de live demo. Bij de meeste thema’s kun je kiezen tussen een paar verschillende skins, wat meestal betekent dat alleen de accentkleur verandert. Themify Ultra is echter een ander verhaal en laat je kiezen uit 30 verschillende designs, die zijn afgestemd op een bepaalde niche (bouw, restaurant, onderwijs, fitness, spa enzovoort).

Natuurlijk zijn alle thema’s geoptimaliseerd voor de Themify Builder. De prijs voor één thema is $ 59, inclusief een jaar updates en ondersteuning.

themify themes

Themify Membership

Eerlijk gezegd vind ik de prijzen voor individuele plug-ins en thema’s niet zo interessant. $ 59 voor één thema is een prima prijs, maar daarvoor krijg je maar één jaar updates en support. Na het eerste jaar moet je een nieuwe licentie kopen om updates te krijgen. Voor hetzelfde bedrag kun je ook een thema kopen zoals Avada dat minimaal even goed is als Themify Ultra, maar dan met levenslange updates (maar officieel slechts 6 maanden ondersteuning).

Themify biedt echter ook een lidmaatschap, de Master Club, dat $ 89 per jaar kost. Dat is slechts $ 30 meer dan de prijs voor één thema en geeft je toegang tot alle thema’s en plugins. Dat is een prima prijs! Bovendien bieden ze ook een lifetime lidmaatschap aan voor $ 249.

Conclusie

De Themify Builder voelt voor mij dus wat minder intuïtief dan sommige andere builders, maar biedt wel wat features waarvan ik sommige nog niet eerder heb gezien bij de andere builders die ik heb geprobeerd. Zoals elke builder is ook de Themify Builder even wennen, maar na er een paar uur mee te hebben gespeeld ben ik er een stuk positiever over dan toen ik ‘m voor het eerst opende.

Met name de Themify memberships bieden veel waar voor hun geld, met een flinke collectie aan plugins en premium WordPress thema’s.

Wordt het mijn favoriete builder? Nee, voor mij persoonlijk is dat nog steeds Divi (die trouwens precies hetzelfde kost). Maar zou ik een klant aannemen die met Themify wil werken? Absoluut! Twijfel je of Themify Builder de juiste keuze voor jou is? Speel dan eerst wat met de gratis versie, en als het bevalt kun je altijd nog een (lifetime) lidmaatschap aanschaffen!

Hulp nodig met je website?

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je iets koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen. Dus als je een Themify product wilt aanschaffen stel ik het zeer op prijs als je dat via deze pagina doet 😉

Ga je voor de gratis versie van Themify of een andere oplossing maar wil je me toch bedanken voor dit artikel? Dan kun je eventueel ook een
kleine eenmalige donatie doen via de button hiernaast 🙂

 

BedragGerelateerde artikelen