Home » Tutorial » Wordpress » Nextgen Gallery fotoalbum voor je WordPress website

Nextgen Gallery fotoalbum voor je WordPress website

NextGen gallery is één van de populairste fotogalerij plugins en biedt enorm veel mogelijkheden voor een gratis plugin (onder andere albums). Het is echter niet de meest gebruiksvriendelijke fotogalerij plugin dus je zal er waarschijnlijk even aan moeten wennen, maar met onderstaande handleiding kom je er vast wel uit 😉 Als je gewoon een simpele fotogalerij wilt kun je om die reden dan ook beter de ingebouwde fotogalerij functie van WordPress zelf gebruiken.

In dit artikel lees je:

Afbeeldingen toevoegen aan een bestaande galerij of een nieuwe galerij aanmaken

nextgen gallery fotoalbum wordpress

 1. Klik op Galerij.
 2. Klik op Galerij / afbeeldingen toevoegen.
 3. Als je afbeeldingen wilt toevoegen aan een bestaande galerij kun je de gewenste galerij selecteren in het dropdown menu. Als je een nieuwe galerij wilt aanmaken laat je het dropdown menu op nieuwe galerij aanmaken staan en typ je de naam die je nieuwe galerij moet krijgen in het vak rechts ernaast.
 4. Klik op add files om via de verkenner op je computer foto’s toe te voegen of sleep afbeeldingen in het grijze vak eronder.
 5. Als je de gewenste bestanden hebt geselecteerd klik je op start upload.
 6. Je kunt eventueel ook bestanden toevoegen die al in de mediagalerij staan. Klik daarvoor op Import from WordPress Media Library. Vervolgens kun je weer een galerij selecteren of een nieuwe galerij aanmaken. Zodra je een galerij selecteert of een naam typt voor de nieuwe galerij in het vak rechts verschijnt de knop select images. Klik daarop om de mediagalerij te openen.
 7. Als je klaar bent met uploaden krijg je een melding upload complete te zien

Je fotogalerij in een pagina of bericht invoegen

nextgen-gallery-fotogalerij-invoegen-in-paginaAls je Nextgen Gallery geïnstalleerd hebt verschijnt er een nieuwe knop (een groen vierkant) op de werkbalk van de teksteditor waarmee je galerijen en albums kunt invoegen in een pagina. Vervolgens verschijnt onderstaand venster.

nextgen-galerij-invoegen-in-paginaDe afbeelding hiernaast laat de tweede stap zien, wat wilt u tonen. De eerste stap is het selecteren van het type weergave. Voor het invoegen van een galerij kun je daar gewoon de standaard instelling laten staan, NextGEN Basis Miniaturen.

Bij de tweede stap selecteer je welke galerij je op de pagina wilt invoegen. Bij bronnen selecteer je de standaard instelling, galleries. Klik nu op het lege vak daaronder, dan verschijnt er een overzicht van al je galerijen. Selecteer de galerij die je wilt invoegen, of typ (een gedeelte van) de naam als je heel veel galerijen hebt. Het veld daaronder, slug kun je leeg laten.

Bij de derde stap, weergave instellingen aanpassen, kun je wat dingen instellen maar ik laat meestal gewoon de standaard instellingen staan (ook bij sjabloon hoef je geen template te selecteren).

Bij de vierde stap kun je de volgorde van de foto’s eventueel aanpassen. Je kunt ze o.a. sorteren op bestandsnaam (filename), de titel (alt/title text) en de datum van toevoeging (date / time), maar je kunt de afbeeldingen ook gewoon in de gewenste volgorde slepen met je muis. Als je exclude aanvinkt onder een foto wordt de betreffende afbeelding niet getoond.

Klik ten slotte op opslaan om de galerij in te voegen.

Een galerij aanpassen

nextgen gallery fotogallerij bewerken

Om een galerij te bewerken in het WordPress menu op galerij –> galerijen beheren te klikken en vervolgens op de gewenste galerij te klikken. Vervolgens kom je op bovenstaande pagina.

Hier zie je de volgende onderdelen:

 • Titel : hier kun je de titel / naam van de galerij aanpassen. Deze wordt bovenaan de galerij getoond.
 • Beschrijving : hier kun je omschrijven wat voor foto’s er in de galerij staan, maar de beschrijving wordt niet standaard getoond.
 • Galerijpad : de locatie waar je fotogalerij wordt opgeslagen op de server.
 • Link naar pagina : als je gebruik maakt van de fotoalbum functie (zie hieronder) kun je het fotoalbum naar een bepaalde pagina laten linken in plaats van naar de galerij zelf, maar dan moet je het betreffende foto album wel handmatig invoegen op de betreffende pagina. Persoonlijk gebruik ik altijd “nieuwe pagina maken” (zie hieronder).
 • Afbeelding bekijken : een foutje in de vertaling, maar hier kun je foto selecteren die getoond wordt als “cover” bij een album.
 • Nieuwe pagina maken : Klik op “pagina toevoegen” om automatisch een nieuwe pagina aan te maken voor de betreffende fotogalerij. Dit is alleen noodzakelijk als je met albums wilt werken, voor gewone galerijen is dit dus niet nodig. Indien gewenst kun je de nieuwe pagina instellen als subpagina van een bestaande pagina.

Vergeet niet op “Aanpassingen opslaan” te klikken.

Afbeelding(en) bewerken met NextGen Gallery

Onder de instellingen zie je alle foto’s die in deze galerij geplaatst zijn. Hier kun je bij elke foto een titel invoeren, die ook als alt tag gebruikt wordt. Standaard wordt hier de naam van het bestand gebruikt, maar het is beter om hier in een paar woorden te omschrijven wat er op de afbeelding te zien is. Als je wilt kun je daaronder nog een uitgebreidere omschrijving en tags invullen, maar dit is niet noodzakelijk.

Boven het foto overzicht zie je nog enkele buttons staan, namelijk:

 • Bulkacties : hier vind je een flink aantal opties die je op een aantal foto’s tegelijk kunt toepassen. Vink de foto’s waarop je een actie wilt toepassen aan en klik op de button “toepassen”.
 • Galerij sorteren : hiermee kun je volgorde van de afbeeldingen in de galerij aanpassen. Je kunt ze automatisch laten sorteren op naam, datum enzovoorts, maar je kunt ze ook zelf in de gewenste volgorde slepen.

Als je met de muis over een foto gaat zie je er linkjes onder verschijnen waarmee je de foto kunt bewerken. Je ziet de volgende opties:

 • Bekijken : De foto wordt vergroot weergegeven. Klik op de foto op deze weer te verkleinen.
 • Meta : Hiermee krijg je een overzicht van de meta data, maar die zie je ook gewoon in het totaaloverzicht.
 • Miniatuur bewerken : Hiermee kun je slechts een gedeelte van de afbeelding selecteren voor als thumbnail.
 • Roteren : Hiermee kun je de afbeelding kantelen of spiegelen.
 • Publiceren : Hiermee kun je de afbeelding publiceren als bericht.
 • Herstellen : Hiermee kun je alle aanpassingen ongedaan maken en de afbeelding herstellen naar zijn originele staat.
 • Verwijderen : Verwijder de betreffende afbeelding.

Een foto album aanmaken

De mogelijkheid tot het aanmaken van foto albums is één van de redenen dat NextGen Gallery zo populair is; er is bijna geen andere gratis plugin te vinden met deze functie.

De foto album functie is vooral interessant voor het tonen van bijvoorbeeld een portfolio. Als je een galerij invoegt op een pagina worden namelijk alle foto’s uit die galerij direct op die pagina getoond. Maar op je portfolio pagina wil je vaak maar 1 foto per project tonen, en de rest van de foto’s op een eigen projectpagina zetten.

De album functie van NextGen Gallery biedt in zo’n geval uitkomst. Als je een album op je portfolio pagina zet wordt alleen de albumcover daar getoond, en pas als je daarop klikt krijg je de andere foto’s uit het album te zien op een eigen pagina.

Een eigen pagina voor de galerij(en) aanmaken

Om een foto album aan te maken moeten we eerst een eigen pagina aanmaken voor de galerij(en) die in het foto album komt / komen. Ga daarvoor naar galerij, klik vervolgens op galerij beheren en ten slotte op de naam van de galerij die je wilt bewerken. Je komt dan op onderstaande pagina.

nextgen gallery fotogallerij bewerken albumVolg nu onderstaande stappen:

1) Klik op de grijze button “pagina toevoegen”

2) Klik op de blauwe button “aanpassingen opslaan”

3) Als het goed is staat naast “link naar pagina” nu de titel van je galerij.

PS de afbeelding die geselecteerd is bij “afbeelding bekijken” wordt als albumcover gebruikt. Dat is dus de thumbnail die weergegeven wordt op (bijvoorbeeld) je portfoliopagina.

Een album aanmaken

nextgen gallery album makenNu moeten we het album zelf nog aanmaken.

1) Klik indien nodig op “galerij” en vervolgens op “albums beheren”.

2) Typ de gewenste naam van het album (bijvoorbeeld de titel van de galerij) in het vak rechts naast “nieuw album toevoegen” en klik op “toevoegen”.

3) Sleep de galerij(en) die je wilt toevoegen naar links (onder “geen album geselecteerd”, waar nu de zojuist ingevoerde naam staat).

Klik tenslotte op de knop “bijwerken” die inmiddels bovenin verschenen is.

Het album toevoegen op een pagina

nextgen gallery album invoegen op paginaHet toevoegen van een album op een pagina werkt grotendeels hetzelfde als het toevoegen van een galerij, maar nu selecteer je bij stap 1 NextGEN Basis Compact Album.

Je kunt ook voor NextGEN Basis Uitgebreid Album kiezen, dan worden alle albums onder elkaar weergegeven met een beschrijving ernaast.

Andere artikelen over dit onderwerp op Bobs blog

Over Bob de webbouwer

Bob de webbouwer inhuren

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een workshop over dit onderwerp te verzorgen.

Hulp nodig? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

11 reacties op Nextgen Gallery fotoalbum voor je WordPress website

 1. Marga schreef:

  Hallo Bob de webbouwer.
  Op mijn website is galerij sorteren verdwenen.
  Kan jij mij soms uitleggen hoe ik deze weer kan aanzetten. Ik weet niet hoe het is gekomen. Maar kan het ook niet vinden waar ik hem weer kan aanzetten.
  ik hoor het heel graag van je.

 2. Bob de webbouwer schreef:

  Hoi Marga,

  Dat weet ik zo ook niet helaas… probeer het eens op het support forum van nextgen gallery : https://wordpress.org/support/plugin/nextgen-gallery

  Groeten van Bob

 3. Harry van Reeken schreef:

  Hallo Bob,
  Heb de website http://www.haagsefotos.nl waarop ik met veel plezier NextGEN Gallery gebruik maar heb gister een update gedaan en krijg nu niet meer de foto’s te zien. Kan jij me vertellen wat ik eraan kan doen. Ik kan niet meer terug naar de vorige versie, weet tenminste niet hoe ik dat zou kunnen doen.
  Hoor heel graag van je of jij een oplossing weet.

 4. Bob de webbouwer schreef:

  Hoi Harry,

  Dat is zo te zien een bekend probleem, er worden op het support forum van NextGen al meerdere meldingen over gemaakt. Ik verwacht dat er snel een update komt om dit te verhelpen. Je kunt proberen terug te gaan naar een oudere versie (lees hier hoe) maar het kan ook zijn dat NextGen gewoon nog niet goed werkt met WordPress 4.9.

  Groeten van Bob

 5. Harry van Reeken schreef:

  Hallo Bob,

  Ik denk dat ik dan even wacht op de update, bedankt voor je reactie.
  Heel hartelijk dank voor je reactie

  Groeten Harry

 6. Leonard schreef:

  Hallo Bob,

  Ik wil bij de miniaturen ook de titels van de afbeeldingen weergeven. Hoe zet je de weergave bij de miniaturen aan?

  Zou jij me kunnen helpen?

 7. Bob de webbouwer schreef:

  Hoi Leonard,

  Dat is mogelijk door de shortcode die je gebruikt om de galerij op je pagina te plaatsen aan te passen. Deze dient er dan als volgt uit te zien:
  [ nggallery id=X template=caption ], waarbij X uiteraard de ID is van de galerij die je wilt invoegen. Als je galerijen invoegt via de hierboven beschreven methode kun je bij “weergave instellingen aanpassen” bij sjabloon kiezen voor “NextGEN Legacy: gallery-caption.php”. Zie ook https://www.imagely.com/docs/nextgen-gallery-templates/.

  Groeten van Bob

 8. Jan schreef:

  Dag Bob,
  ik heb meerdere foto galleries op mijn website. De foto’s hebben een beschrijving en zijn getagd in next-gen/galerie beheren. Hoe kan ik een zoekfunctie op basis van omschrijving of tags op mijn site plaatsen, zodat ik een foto kan zoeken?
  Dank,
  Jan

 9. Bob de webbouwer schreef:

  Hoi Jan,

  Volgens mij heb je daar een externe plugin voor nodig, zoals WP Nextgen Gallery Search. Om ook in tags en beschrijvingen te kunnen zoeken heb je echter de premium versie nodig en die is vrij prijzig…

  Groeten van Bob

 10. Ria Gaaikema schreef:

  Hallo Bob,

  Ik wil graag als “groep” een album/ gallerij beheren. Zodat meerdere mensen foto’s kunnen uploaden.
  Hoe krijg ik dat voor elkaar?
  Groeten van Ria

 11. Bob de webbouwer schreef:

  Hoi Ria,

  Dat zou mogelijk moeten zijn met user access manager in combinatie met deze extensie voor NextGen. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar beide plugins zijn gratis dus de moeite waard om te proberen toch?

  Groeten van Bob

Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *