Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Amelia is mijn favoriete plugin om afspraken te plannen. Ideaal voor kappers, restaurants, schoonheidsspecialisten, (groepslessen bij) sportscholen, consultants en reparatieservices, maar ook voor (kleinere) hotels, B&B’s enzovoorts. Als er bij jouw bedrijf iets gereserveerd kan worden voor een bepaalde datum en tijd is Amelia de plugin die je wilt hebben!

Amelia afspraak maken
Amelia afspraak bevestigen

Gebruiksvriendelijk en toch behoorlijk uitgebreid

Er zijn natuurlijk heel veel plugins om afspraken te plannen, maar de meeste zijn erg ongebruiksvriendelijk en/of bieden niet voldoende mogelijkheden. Dat is gelukkig niet het geval bij WP Amelia; deze is zeer gebruiksvriendelijk (zowel voor medewerkers als voor klanten) en biedt desondanks meer dan genoeg features voor tal van bedrijven.

Ook het instellen van Amelia is erg eenvoudig en zal in de meeste gevallen een half uurtje tot een uurtje van je tijd kosten. Je kunt meerdere medewerkers, diensten en locaties toevoegen, wat Amelia geschikt maakt voor tal van soorten bedrijven. 

Zo kan een kapsalon in het winkelcentrum alle kapsters die in de salon werken invoeren, en meerdere diensten zoals knippen heren, knippen dames, knippen en kleuren dames enzovoorts. Per kapster kunnen de werktijden worden ingesteld, en het is zelfs mogelijk verlofdagen te plannen (bijvoorbeeld vakanties) waarop geen afspraken geboekt kunnen worden bij de betreffende kapster.

Ook kunnen de diensten per medewerker gekoppeld worden. Zo kun je instellen dat de dienst “kleuren dames” alleen bij bepaalde kapsters geboekt kan worden. Als je meerdere locaties hebt kun je ook per medewerker instellen op welke locatie(s) hij of zij werkt.

Je kunt per dienst de standaard tijdsduur instellen op 1 minuut nauwkeurig, en indien gewenst ook een “buffer tijd” instellen voor en na de afspraak. In het voorbeeld van de kapster kan zij bijvoorbeeld instellen dat een afspraak voor alleen knippen 20 minuten duurt, en een buffer instellen van 5 minuten na de afspraak voor het opvegen van de haren en schoonmaken van de werkplek. 

Als er dan een afspraak gepland staat om 10:00 zal de volgende afspraak pas om 10:25 geboekt kunnen worden. In de kalender op de website (zie het bovenste screenshot hiernaast) worden alleen de beschikbare tijdssloten weergegeven. 

Verder kun je ook instellen tot hoe lang van tevoren een afspraak gepland kan worden (bijvoorbeeld minimaal 24 uur vooraf) en tot hoe lang van tevoren een afspraak geannuleerd of verplaatst kan worden.
Je kunt ook instellen of je een afspraak automatisch of handmatig wilt goedkeuren. 

Daarnaast kun je ook terugkerende afspraken toestaan. Zo kan de klant bij de kapper bijvoorbeeld automatisch elke 6 weken een afspraak inplannen, of een maandelijkse afspraak bij de dietiste, of een halfjaarlijkse afspraak bij de tandarts enzovoorts.

De kalender, en de bevestiging daarna die verschijnt als je onder de kalender op “ga verder” klikt, is overigens de standaard weergave van Amelia zelf, daar heb ik niets aan aangepast (behalve de labels “diensten” en “kapster”, die je in de backend zelf kunt aanpassen). Amelia biedt dus “out of the box” een zeer gebruiksvriendelijk 2 of 3 staps boekingsproces, dat er super professioneel uit ziet.

Je kunt er overigens ook niet heel veel aan instellen, maar je kunt wel de kleuren aanpassen en zelf velden toevoegen (tekstvelden, checkboxes, radio buttons, selectie, bestand uploaden) zodat je meer informatie van de klant kan vragen in het boekingsformulier.

Een andere belangrijke feature is dat je het aantal klanten dat gelijktijdig een dienst kan boeken in kunt stellen, zowel een minimaal aantal als een maximaal aantal.
Zo kan een restaurant bijvoorbeeld een capaciteit van 100 gasten instellen. Als een gast dan voor 2 mensen reserveert (je kunt een minimum en maximum aantal mensen per reservering instellen) kunnen er nog 98 andere gasten hetzelfde tijdslot reserveren. Ook erg handig voor groepslessen!

Daarnaast kun je ook extra’s toevoegen aan een dienst. Zo kan een kapster “wassen” toevoegen als extra bij een knipbeurt, een B&B kan als extra diensten lunch of diner aanbieden en een restaurant kan als extra een drankenpakket aanbieden. Bij iedere extra kun je desgewenst extra tijd en/of extra kosten instellen.

Als je ZZP’er bent of niet wilt dat klanten een specifieke medewerker kunnen kiezen (bijvoorbeeld bij een B&B of restaurant) maak je gewoon maar 1 medewerker aan, dan verschijnt het selectievakje voor medewerkers niet.

Verder kun je ook een aantal automatische e-mails instellen, bijvoorbeeld als de afspraak is goedgekeurd, afgewezen, geannuleerd of verplaatst, een herinnering een dag voor de afspraak, een evaluatie na de afspraak en zelfs automatisch een mailtje sturen als de klant jarig is.

Je kunt aparte mails instellen voor de klant en voor de medewerker, en je kunt de tekst zelf aanpassen. Daarbij kun je gebruik maken van een flink aantal placeholders, waarmee je automatisch de juiste gegevens kunt invoegen. Daarmee kun je bijvoorbeeld de naam van de klant invoegen, de datum en tijden van de afspraak, de locatie, met welke medewerker hij een afspraak heeft enzovoorts.

Als je wilt kun je klanten ook direct online laten betalen, waarbij PayPal en Stripe standaard beschikbaar zijn. Stripe is een grote Payment Service Provider waarmee je klanten ook met iDeal kan laten betalen, en alleen een vergoeding betaalt per transactie. Gebruik je liever een Nederlandse partij zoals Mollie? Dat kan ook, want Amelia integreert ook met WooCommerce. Indien gewenst kun je ook gebruik maken van kortingscodes (ook zonder WooCommerce).

Zowel klanten als medewerkers kunnen inloggen op een eigen dashboard, waar zij hun afspraken kunnen inzien en beheren.

Evenementen

Naast het plannen van afspraken kun je Amelia ook gebruiken voor evenementen.

Je kunt de datum en tijden instellen (waarbij meerdaagse en terugkerende evenementen ook mogelijk zijn), instellen vanaf en tot wanneer mensen tickets kunnen kopen en voor welke prijs, hoeveel tickets er beschikbaar zijn en op welke locatie het evenement plaats vindt.

Aan de voorkant van de website kun je de evenementen als lijst weergeven, of in een kalenderweergave. In de backend kun je zien wie zich hebben aangemeld, en ook voor evenementen zijn er een aantal automatisch e-mails in te stellen.

Uiteraard kun je ook reserveringen voor evenementen direct op de website laten betalen.

Amelia evenementen

Prijzen

Amelia kost € 53,00 per jaar voor 1 website. Voor webbouwers is er ook een developer licentie, die € 217,00 per jaar kost. Naast de jaarlijkse licenties kun je ook kiezen voor een lifetime licentie (levenslange updates en support voor een eenmalig bedrag). Deze kost € 166,00 voor 1 website en € 513,00 voor een ongelimiteerd aantal websites.

Amelia review conclusie

Zoals ik in het begin van deze review al schreef is Amelia mijn favoriete plugin om afspraken te plannen. Zeer gebruiksvriendelijk voor zowel de beheerder als klanten, een zeer professioneel uiterlijk “out of the box” en toch behoorlijk wat features maken Amelia een uitstekende keuze. Qua prijs is het niet de goedkoopste optie, maar de prijs-kwaliteit verhouding is naar mijn mening zeker in orde.

Website met afsprakensysteem laten bouwen?

Wil je een website laten bouwen en je afspraken via Amelia laten lopen? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Bekijk hier mijn mogelijkheden en prijzen. Bij alle pakketten krijg je een lifetime licentie voor Amelia cadeau.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je een Amelia licentie koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen.
Dus als je Amelia wilt aanschaffen stel ik het zeer op prijs als je dat via deze link doet 😉

Ga je voor een andere oplossing maar wil je me toch bedanken voor dit artikel?
Dan kun je eventueel ook een kleine eenmalige donatie doen via de button hiernaast 🙂

 

Bedrag

Gerelateerde artikelen